Η Εναλλακτική Δράση, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αποφάσισε να πραγματοποιήσουμε δύο εκδηλώσεις με στόχο να αναδείξουμε τη σημασία της κατάληψης, τόσο στη Νομική τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 1973 όσο και στο Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του 1973.
Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι ένας, πολύ βασικός λόγος για τον οποίο ο αγώνας των φοιτητών είχε μεγάλη απήχηση και πέτυχε το ξεκίνημα της πολυπόθητης ανατροπής του καθεστώτος, ήταν το γεγονός ότι στη Συντονιστική Επιτροπή οι φοιτητές/τριες οργανώθηκαν με αυτονομία και έπαιρναν αποφάσεις αγνοώντας τις «υποδείξεις» των ποικίλων κομματικών μηχανισμών. Αυτά τα στοιχεία της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης και της άμεσης δημοκρατίας, που ήταν βασικά προτάγματα εκείνου του Νοέμβρη πιστεύουμε ότι αποτελούν βασικά προτάγματα και στην εποχή μας και θέλουμε να τα αναδείξουμε τόσο με τις εκδηλώσεις που αποφασίσαμε, όσο και με τη συμμετοχή μας στην Πορεία του Πολυτεχνείου.
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και είχε τίτλο «ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 14-15-16-17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973», εστιάζοντας στο νόημα και στις συνθήκες της Κατάληψης του Πολυτεχνείου.
Με την ανάγνωση αποσπασμάτων από το ιστορικό Χρονικό της Λιλής Ζωγράφου «ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΦΑΓΗΣ», εστιάσαμε στον τρόπο της αυθόρμητης Κατάληψης του ΕΜΠ από τους φοιτητές, την επιθυμία τους να μείνουν και να αγωνιστούν με αυτοοργάνωση και αποφασιστικότητα εναντίον της χούντας, εκφράζοντας εκείνη την ιστορική στιγμή τα συναισθήματα όλου του λαού που ήταν δίπλα τους. Παράλληλα με το κείμενο δείξαμε slides από την εξέγερση. Αναλύοντας τα γεγονότα ιστορικά και συνδέοντάς τα με το παρόν με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία τους, μίλησαν ο Μάκης Σταύρου, ιστορικός και ο Δημήτρης Παπαχρήστου, συγγραφέας (εκφωνητής του παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού ΕΜΠ).
Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/11 με θέμα “Από την κατάληψη του Πολυτεχνείου στις καταλήψεις της εποχής μας”.
Στόχος μας ήταν να τονίσουμε την μεγάλη σημασία που είχε η κατάληψη του Πολυτεχνείου για την πραγματικά δημοκρατική οργάνωση του αγώνα των φοιτητών και του λαού, έξω από κομματικές επιλογές και “εντολές” και να επισημάνουμε την ξεχωριστή σημασία που έχουν οι καταλήψεις για την εποχή μας, που “οι λαοί ξέρουν ότι η δημοκρατία χρειάζεται να επινοηθεί από την αρχή απορρίπτοντας τους σημερινούς κούφιους θεσμούς της” όπως γράφει ο Enzo Traverso, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.
Για το λόγο αυτό με τις τοποθετήσεις των ομιλητών στην εκδήλωση και με την προβολή βίντεο και φωτογραφιών επιχειρήσαμε, για μια ακόμη φορά, να αναδείξουμε την ξεχωριστή σημασία των καταλήψεων για την δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση, σε μια περίοδο που οι πολιτικοί εκπρόσωποι του συστήματος κάνουν κάθε προσπάθεια να δυσφημίσουν τις καταλήψεις, τη στιγμή μάλιστα που ο ΟΗΕ συγχαίρει δημοσίως το μεγαλύτερο κίνημα καταλήψεων στον κόσμο, το εμβληματικό κίνημα MST, για την την τεράστια προσφορά του και την αλληλεγγύη που δείχνει προς τον παλαιστινιακό λαό, τον οποίο σφαγιάζει ανελέητα το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ.