Όπως είναι γνωστό η Εναλλακτική ∆ράση έχει αναπτύξει συναγωνιστικές και, φυσικά, φιλικές σχέσεις με πολλές συλλογικότητες και κινήματα σε διάφορες χώρες. Και αυτό διότι, όπως πιστεύουμε ακράδαντα, τα μεγάλα προβλήματα και οι καταστροφές που προκαλούνται σε όλο τον πλανήτη (είτε αφορούν το φυσικό περιβάλλον, είτε αφορούν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, είτε την ιστορία και τον πολιτισμό, είτε την ίδια την επιβίωση των λαών) έχουν την ίδια αιτία: την λεγόμενη “ανάπτυξη“ και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Αφού λοιπόν τα προβλήματα είναι κοινά, έστω και αν παρουσιάζονται με ιδιαιτερότητες σε κάθε χώρα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι υπάρχει ανάγκη για συντονισμένη αγωνιστική δράση, όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων, τόσο σε κάθε χώρα όσο και μεταξύ των χωρών, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Επίπλέον, στην εποχή μας έχει γίνει φανερό ότι δεν αρκεί να αγωνιζόμαστε μόνο για να προστατεύσουμε τη φύση, τον πολιτισμό ή τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά κυρίως για να τα διαχειριστούμε εμείς οι ίδιες/οι σαν κοινά αγαθά, μέσα από διαδικασίες αυτοδιαχείρισης, αυτοοργάνωσης και άμεσης δημοκρατίας, αφαιρώντας τη διαχείρισή τους από τα κράτη, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση της αυτοοργάνωσης και αυτοθέσμισης για τη διαχείριση των κοινών αγαθών υπάρχουν πολύμορφες εμπειρίες σε πολλές χώρες του κόσμου.

Με αυτό το σκεπτικό που είναι σαφώς διατυπωμένο και στα ιδρυτικά κείμενα της Εναλλακτικής Δράσης, επιδιώκουμε να επικοινωνούμε με αντίστοιχα κινήματα σε άλλες χώρες και να γνωρίζουμε από κοντά τις εμπειρίες που έχουν από την αυτοδιαχείριση, την αυτοοργάνωση και τη συγκρότηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας. Επισκεφθήκαμε, δηλαδή, ιθαγενικά κινήματα και κοινότητες αυτόχθονων, όπως και πολλά αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα σε διάφορες χώρες, τα οποία μέσα από την πολυμορφία και τις ιδιαιτερότητες που έχουν προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις. Συγκεκριμένα:

1. Αποκομίσαμε πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες από την κοινοτική ζωή των αυτόχθονων στις ιθαγενικές φυλές των Μασάι (Κένυα), των Ταμίλ Ναντού (Νότια Ινδία), των Αϋμάρα (Βολιβία), των Μαπούτσε (Αργεντινή), των Μάγια (Τσιάπας-Μεξικό), των Μιστέκας (Οαχάκα-Μεξικό), των Κετσούα (Εκουαδόρ) των Γουαρανί (Παραγουάη) και των Μουίσκας (Κολομβία). Ιδιαίτερα, κατά τις συναντήσεις με ιθαγενείς της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής είχαμε, εκτός των άλλων, την ευκαιρία να συζητήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τη φιλοσοφία του Buen Vivir, ενός πολύ σημαντικού, κατά την άποψή μας, κινήματος για τον κοινοτισμό, την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Μάλιστα, η φιλοσοφία αυτή αποτελεί, όπως πιστεύουμε, τη βάση των τριών από τα μεγαλύτερα σύγχρονα λατινοαμερικανικά κινήματα, όπως είναι το κίνημα των Ζαπατίστας στην Τσιάπας (Νότιο Μεξικό), το κίνημα των Χωρίς Γη (MST) για την ανάκτηση της Γης στη Βραζιλία, και το κίνημα των ανακτημένων εργοστασίων και επιχειρήσεων στην Αργεντινή, τη Χιλή, το Μεξικό και άλλες χώρες.

2. Συμμετείχαμε σε Διεθνείς Συναντήσεις για την Οικονομία των Εργαζομένων συναντήσεις αυτές που πραγματοποιούνται είτε σε
επίπεδο ηπείρων (προς το παρόν σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, και Νότια Αμερική, ενώ σχεδιάζονται για Ασία και Αφρική), είτε σε
παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συναντήσεις για την Οικονομία των Εργαζομένων πραγματοποιούνται είτε σε επίπεδο ηπείρων (προς το παρόν Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, ενώ σχεδιάζονται και για Ασία και Αφρική), είτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν συλλογικότητες και κινήματα εργαζομένων και συζητάμε πολύμορφες εμπειρίες αυτοδιαχείρισης σε διάφορους χώρους (εργοστάσια, επιχειρήσεις, αγροτικές κοινότητες, πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία, κ.ά.), όπως και συλλογικότητες και κινήματα που δραστηριοποιούμαστε για διάφορα κοινωνικά προβλήματα και συζητάμε, με βάση τις εμπειρίες που έχουμε από τις χώρες μας, για το πώς μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τους αγώνες που κάνουμε, αφενός για να υπερασπιστούμε από την αρπακτική βουλιμία του κράτους και των επιχειρήσεων όλους τους κοινούς πόρους και αφετέρου για το πώς θα δημιουργηθούν σε κάθε χώρα θεσμοί αυτοοργάνωσης, αυτοδιαχείρισης και άμεσης δημοκρατίας, ώστε να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, και γενικότερα οι λαοί, να τα διαχειριστούν.

Για το σκοπό αυτό πήραμε μέρος:

  • Στη 2 η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση που έγινε τον Οκτώβριο του 2016 στο ανακτημένο και αυτοδιαχειριζόμενο Εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη.
  • Στην 6 η Διεθνή Συνάντηση που έγινε το Σεπτέμβριο του 2017 στο ανακτημένο και αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο Πιγουέ, έξω από το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή).
  • Στην 3 η Παναμερικανική Συνάντηση που έγινε το Νοέμβριο του 2018 στο ανακτημένο και αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο
    ηλεκτρισμού στο Μεξικό.
  • Στην 3 η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση που έγινε τον Απρίλιο του 2019 στο ανακτημένο και αυτοδιαχειριζόμενο Εργοστάσιο της
    Rimaflow στο Μιλάνο, Ιταλίας.
  • Στην 7 η Διεθνής Συνάντηση που έγινε τον Οκτώβριο του 2019 στη Σχολή για την ανάκτηση και αυτοδιαχείριση της γης, Florestan Fernandes, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. τη σχολή που λειτουργεί από το 2005, από το κίνημα MST (το γνωστό κίνημα των Χωρίς Γη).

Σε όλες τις προαναφερόμενες συζητήσεις η Εναλλακτική Δράση έθεσε το θέμα για την προστασία και διαχείριση των ιστορικών
μνημείων.

3. Εκτός από τη συμμετοχή μας τις διεθνείς αυτές συναντήσεις πραγματοποιήσαμε επιμέρους συναντήσεις με επιστημονικούς φορείς, κοινωνικά και πολιτικά κινήματα και συλλογικότητες που συμμετέχουν ενεργά σε εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης, αυτονομίας και αυτοθέσμισης σε διάφορες περιοχές και χώρες:

  • Πολύ σημαντικές εμπειρίες αποκομίσαμε από τη δεκαήμερη παραμονή μας στο Καρακόλ Μορέλια, στα βουνά του Νότιου
    Μεξικού, τον Αύγουστο του 2018, στο μεγάλο φεστιβάλ που οργάνωσαν οι ζαπατίστας, για τη συμπλήρωση δεκαπέντε
    χρόνων από τη δημιουργία των Καρακόλ. Εκτός από τον πολιτισμικό και καλλιτεχνικό πλούτο, με θέατρο, μουσική, χορό,
    λογοτεχνία, κινηματογράφο, ζωγραφική και άλλη καλλιτεχνική δημιουργία που πραγματικά απολαύσαμε, είχαμε την ευκαιρία μέσα από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν όπως και με επίσκεψη και στο Καρακόλ Ρεαλιδάδ, να ενημερωθούμε τόσο για την ιστορία του ζαπατιστικού κινήματος και την ανάκτηση της γης από τους μεγαλοτσιφλικάδες, όσο και για τους θεσμούς αυτονομίας και αυτοδιαχείρισης που έχουν δημιουργήσει και στη διοίκηση και στη δικαιοσύνη και στην υγεία και στην παιδεία και στους άλλους τομείς.
  • Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι πολλαπλές συναντήσεις στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο ελαστικών TRADOC στη
    Γουαδαλαχάρα του Μεξικού το Νοέμβριο του 2918. Εκεί οι εργάτες κατέλαβαν το εργοστάσιο από τη γνωστή πολυεθνική
    Continental που το κατείχε, όταν η πολυεθνική αποφάσισε να το κλείσει και να το μεταφέρει σε άλλη χώρα. Χρειάστηκαν τρία χρόνια απεργίας και συγκρούσεων με τους μηχανισμούς καταστολής του κράτους για να φθάσουν, με την αλληλεγγύη των άλλων κινημάτων και της τοπικής κοινωνίας, στην τελική νίκη και την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου.
  • Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επίσης ήταν οι συναντήσεις για την προστασία και αυτοδιαχείριση των μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού που είχαμε με καθηγητές/τριες και φοιτητές/τριες στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Σαν Κριστόμπαλ (πολιτεία
    Τσιάπας – Μεξικού) τον Αύγουστο του 2018, και στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικού το Νοέμβριο του 2018.
  • Όσον αφορά Φοιτητική Εστία της Πόλης του Μεξικού, την Casa Honorable, ένα εξαιρετικό νεοκλασικό κτίριο του 19 ου
    αιώνα, είναι γνωστοί στη χώρα μας και ιδιαίτερα στους φίλους και τις φίλες της Εναλλακτικής οι αγώνες που έκαναν καθηγήτριες/τές και φοιτήτριες/τές για να μην εκποιηθεί σε μεγάλη εταιρεία το κτίριο. Και η ικανοποίησή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί σε ειδική εκδήλωση στην πόλη του Μεξικού με ομιλητή τον ιστορικό Μάκη Σταύρου, όπως και σε συναντήσεις μέσα στην φοιτητική Εστία τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 2018, συζητήθηκε η ιδέα του αγώνα όχι μόνο για να μην πουληθεί το ιστορικό κτίριο, αλλά να ανακηρυχθεί διατηρητέο και να λειτουργεί με αυτοδιαχείριση. Τελικά, όπως είναι γνωστό, ο αγώνας αυτός και με τη συμπαράσταση της Εναλλακτικής δράσης, ήταν νικηφόρος.
  • Ένα άλλο επίσης σημαντικό και αυτοδιαχειριζόμενο ιστορικό μνημείο που είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και να γνωρίσουμε φιλοξενούμενοι στο Σαντιάγο της Χιλής από την κοοπερατίβα Coenergia, το Σεπτέμβριο το 2017, ήταν η ιστορική εκκλησία Capilla Santa Ana. Είναι ένα μνημείο, που βρίσκεται στη συνοικία Κορδιγέρα του Βαλ Παραϊσο (λιμάνι του Σαντιάγο). Εκεί, συζητώντας με μέλη της συνέλευσης ενημερωθήκαμε για τον αγώνα που έκανε η ανοιχτή συνέλευση της συνοικίας, για να προστατεύσει και να αναλάβει η ίδια τη διαχείριση του μνημείου. Σήμερα αφού έκαναν μια εξαιρετική ανακαίνιση με εθελοντική εργασία των κατοίκων η εκκλησία λειτουργεί σαν κέντρο τέχνης και πολιτισμού, με ποικίλες εκδηλώσεις (μουσικής, θέατρου, κινηματογράφου, χορού, ζωγραφικής, γλυπτικής κ.ά) και με παράλληλα μαθήματα στις τέχνες αυτές, σε ξένες γλώσσες και άλλα.
  • Για το θέμα της ιστορίας και του πολιτισμού είχαμε επίσης πολύ χρήσιμη συνάντηση με σημαντική ενημέρωση από αρχαιολόγους και ιστορικούς στο Διεθνές Μουσείο για την ιθαγενική φυλή Γουαρανί στην Ανσουσιόν (πρωτεύουσα της Παραγουάης ) τον Σεπτέμβριο του 2019. Εκτός από την ενημέρωση μας έδωσαν πλούσιο υλικό, ((βιβλία, άλμπουμ, βίντεο) για την ιστορία και την καθημερινή ζωή της φυλής των Γουαρανί.
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη συνάντηση στο αυτοδιαχειριζόμενο σχολείο Bachillerato Popular Dario Sautillan, στο Μπουένος Άιρες, (Αργεντινή) ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου φοιτούν μαθητές και μαθήτριες που προετοιμάζονται να δουλέψουν σε συτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις. Μας άρεσε πάρα πολύ το κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μαθητών και καθηγητών, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι στη συνέλευση στην οποία συμμετέχουν ισότιμα μαθητές και καθηγητές συζητιούνται όλα τα θέματα και παίρνονται οι αποφάσεις. Το σχολείο λειτουργεί με το παιδαγωγικό σύστημα του γνωστού Βραζιλιανού παιδαγωγού, Πάουλο Φρέϊρε. Το ενδιαφέρον μάλιστα για το εγχείρημα αυτού του αυτοδιαχειριζόμενου σχολείου είναι πολύ μεγάλο και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε την επικοινωνία και ενημερωνόμαστε από τον φίλο και σύντροφο εκπαιδευτικό, Mario Hernández, που διδάσκει σε αυτό.
  • Επίσης αξίζει να αναφερθούμε στις συναντήσεις, τον Αύγουστο το 2017, στο Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη) με την ερευνήτρια στο Instituto Cuesta Duarte του Μοντεβιδέο, Αndreina Moreira, ακτιβίστρια σε πολλά κινήματα, που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και οργάνωσε ειδική εκδήλωση με θέμα την προστασία και αυτδιαχείριση των ιστορικών μνημείων στη χώρα της. Στην εκδήλωση αυτή, μετά από τη συζήτηση για τα μνημεία, πληροφορηθήκαμε από τον Enrique Kantzenstein, συντονιστή την περίοδο εκείνη των δράσεων του αυτοδιαχειριζόμενου καταναλωτικού συνεταιρισμού Μercado popular de subsistencias (Λαϊκή αγορά τροφίμων) για τη λειτουργία του συνεταιρισμού και συμμετείχαμε στην μεγάλη αγορά τροφίμων που οργανώνει μια φορά το μήνα και στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες παραγωγοί προϊόντων από όλη τη χώρα και χιλιάδες καταναλωτές. Μάλιστα την πρωτοβουλία αυτή στηρίζει και ο οργανισμός αστικών συγκοινωνιών που διαθέτει λεωφορεία για τη δωρεά μεταφορά των προϊόντων σε δομές αλληλεγγύης των συνοικιών της πόλης, από όπου τα παραλαμβάνου όσοι/ες έχουν παραγγείλει.
  • Συναντήσεις με κινήματα και συλλογικότητες στην Ισπανία: Τα καλοκαίρια του 2015 και 2016, όταν ο πυρετός των κινητοποιήσεων και της γενικότερης δράσης των κινημάτων των πλατειών ήταν ακόμη σε ένταση, η Εναλλακτική Δράση καλεσμένη από διάφορες συλλογικότητες είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει εμπειρίες με διάφορα κινήματα (οικολογικά, κοινωνικά, πολιτικά) και να πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, ορισμένες από τις οποίες αναφέρουμε πιο κάτω. Από αυτές ξεχωρίζουν η 3η Διεθνής Συνάντηση των Οικοσοσιαλιστών που έγινε από το Σεπτέμβριο του 2016, στο Πανεπιστήμιο του Μπιλμπάο και να γνωρίσουμε από κοντά το αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα στον αυτόνομο δήμο της Μαριναλέντα. 
  • Θα ξεκινήσουμε από αυτό το τελευταίο, γιατί η εμπειρία που είχαμε από την τριήμερη επίσκεψη τον Ιούλιο του 2015 στον αυτόνομο δήμο της Μαριναλέντα, (Ανδαλουσία) ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη. Συζητήσουμε για πολλές ώρες με το δήμαρχο Χουάν Γορδίγιο και με μέλη κοινωνικών κινημάτων για την ιστορία αυτού του εγχειρήματος και μάθαμε ότι το 1979 οι κάτοικοι του δήμου, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών της ζωής τους αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τις αγροτικές εκτάσεις και τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις και να τις λειτουργήσουν με αυτοδιαχείριση μέσα από συνελεύσεις. Το πνεύμα αυτό, των συνελεύσεων μεταφέρθηκε και στη λειτουργία των άλλων θεσμών όπως και του δήμου του δήμου. Παράλληλα διαπιστώσαμε τις κατακτήσεις, τόσο στην οικονομία όσο και σε κοινωνικές παροχές (δωρεάν παροχή καλαίσθητων κατοικιών σε νέα ζευγάρια από το δήμο, δημιουργία υποδομών παιδείας, υγείας αθλητισμού, πολιτισμού και δωρεάν αυτών των παροχών στους κατοίκους κ.ά), που ήταν αποτέλεσμα της αυτοοργάνωσης του δήμου και της συμμετοχής των πολιτών, τους, μέσα από συνελεύσεις, στη διαχείριση των υποθέσεων του. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας είναι ότι ο δήμος της Μαριναλέντα έχει δημιουργήσει είχε δημιουργήσει ένα πρότυπο δημοκρατίας, ώστε και άλλοι δήμοι της Ανδαλουσίας έχουν αρχίσει να πειραματίζονται σε αυτό το πρότυπο, όπως μας επεσήμανε κατά τη συνάντησή μας, η Μαρί Νιέβες, δήμαρχος ενός άλλου δήμου της Ανδαλουσίας, του δήμου Λάτσαρ 
  • Δύο μεγάλα κινήματα που εκείνη την περίοδο στην Ισπανία είχαν μεγάλη δυναμική και παράλληλα εκφραζόταν μέσα από αυτά, με πολύμορφες εκδηλώσεις η αλληλεγγύη σε αυτούς που από τους πλειστηριασμούς έχαναν ή κινδύνευαν να χάσουν τα σπίτια τους, το γνωστό κίνημα Stop Deshaucios, (Σταματήστε τους πλειστηριασμούς), όπως και το κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, που όπως και στη χώρα μας την εποχή εκείνη ήταν πολύ μεγάλο. Η Εναλλακτική Δράση, για δύο μήνες συμμετείχε σε συναντήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις και κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις (Γρανάδα, Γόρδοβα, Σεβίλη, Βαρκελώνη, Βιλμπάο-Χώρα Βάσκων, Σαραγόσα, Μπούργος) μεταφέροντας τις δικές της εμπειρίες από τη συμμετοχή της στα αντίστοιχα κινήματα στην χώρα μας, ενώ επίσης δώσαμε συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες.
  • Επίσης είχαμε συναντήσεις στα γραφεία της CNT, (Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργατών), στη Γρανάδα όπου ακούσαμε από συντρόφους αγωνιστές τόσο τις εμπειρίες από την πολύχρονη συμμετοχή τους σε αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα, όσο και σε κοινωνικούς αγώνες που πραγματοποίησε η μεγάλη και ιστορική αυτή κοινωνικοπολιτική οργάνωση. Παράλληλα συζητήσαμε για τη σημερινή της δράση, που, για πολλούς λόγους, δεν είναι τόσο έντονη όσο ήταν παλαιότερα. 
  • Στη Σεβίλλη και στο Μπούργος, είχαμε συναντήσεις με εκπροσώπους των C.M.Os-Ciudadanos Municipios Observatorios (Δημοτικά Παρατηρητήρια Πολιτών) ένας θεσμός που θεσπίζει τη συμμετοχή των πολιτών στο έλεγχο των αποφάσεων των δήμων, Μάλιστα στην πόλη Μπούργος συναντηθήκαμε με την Jeza Goudiz, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Δημοτικών Παρατηρητηρίων στην Ισπανία και συζητήσαμε μαζί της για τις μέχρι τότε εμπειρίες του θεσμού στην Ισπανία. Όπως θα θυμούνται οι φίλες και οι φίλοι της Εναλλακτικής Δράσης η Jeza Goudiz ήταν καλεσμένη στην εκδήλωση για τα Δημοτικά Παρατηρητήρια που συνδιοργάνωσε στο Δημαρχειο Αγίου Δημητρίου η Εναλλακτική Δράση με τη συλλογικότητα «Μπραχάμι- Μια Πόλη-Μια Γειτονιά»
  • Το Σεπτέμβριο του 2016 πήραμε μέρος στην 3 η Διεθνή Συνάντηση των Οικοσοσιαλιστών που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μπιλμπάο (Χώρα των Βάσκων). Στη Διεθνή Συνάντηση έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, αναλύσεις και προτάσεις, στην κατεύθυνση της ανατροπής του νεοφιλελεύρου καπιταλισμού που, σύμφωνα με όλους τους ομιλητές, είναι υπεύθυνος είναι υπεύθυνος τόσο για την καταστροφή της φύσης όσο και για την εξαθλίωση των λαών. Ένας από τους ομιλητές της συνάντησης ήταν ο γνωστός ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας καθηγητής στα πανεπιστήμια του Παρισιού και της Λιέγης  Éric Toussaint (‘Ερικ Τουσέν), ενώ επίσης μίλησαν 12 ακόμη πανεπιστημιακοί από χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσα στους οποιίους ήταν ο  Iñaki Barcena, (Ινιάκι Μπαρθένα) καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπιλμπάο, ο Jorge Riechmann (Χόρχε Ρίτσμαν) φιλόσοφος και βραβευμένος ποιητής, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, η Elisabeth Peredo (Ελισάμπετ Περέδο) από το Παρατηρητήριο για την Κλιματική Αλλαγή της Βολιβίας o καθηγητής του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βιτόρια, Juan Zubizarreta (Χουάν Θουμπιθαρέτα), όπως και πολλοί άλλοι κοινωνικοί παράγοντες και ακτιβιστές. 38 θέματα σε 4 ανοιχτές συνελεύσεις και σε 12 εργαστήρια, με περιεχόμενο την οικονομία, το περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, την παιδεία, την υγεία, τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα την άμεση δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση κ.ά. ο Μάκης Σταύρου, εκ μέρους της Εναλλακτικής Δράσης παρουσίασε σε εργαστήριο το θέμα “Για ένα άλλο μοντέλο συμμετοχικού, οικολογικού και εναλλακτικού τουρισμού” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Τουρισμό (27 Σεπτεμβρίου).
  • Η επίσκεψη στο αυτοδιαχειριζόμενο Can Batllo (Καν Μπατγιό) στη Βαρκελώνη είναι επίσης μια εμπειρία που αξίζει να αναφέρουμε. Το Καν Μπατγιό είναι ένα κτίριο, που μέχρι το 1975 λειτουργούσε σαν εργοστάσιο υφαντουργίας (κάτι σαν την Πειραϊκή-Πατραϊκή) με 2500 εργάτες. Το εργοστάσιο εκείνη στη χρονιά έκλεισε και παρέμενε κλειστό μέχρι το 2011 που έγινε κατάληψη με απόφαση της ανοιχτής συνέλευσης της συνοικίας Σανς και σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικό, οικολογικό και αθλητικό κέντρο με αυτοδιαχείριση από ανοιχτή συνέλευση, Στο εργοστάσιο οι εθελοντές έχουν με προσωπική εργασία τροποποιήσει αρκετούς χώρους και σήμερα λειτουργούν αυτοδιαχειριζόμενη δανειστική βιβλιοθήκη με περισσότερα από 2000 βιβλία με εθελοντές βιβλιοθηκάριους, αυτοδιαχειριζόμενος παιδότοπος με εθελόντριες νηπιαγωγούς που οι μητέρες μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους, αυτοδιαχειριζόμενη κινηματογραφική λέσχη, συναυλιακός χώρος με πολλά μουσικά σχήματα, θεατρική ομάδα, οικολογικές ομάδες (για την ανακύκλωση, την προστασία των δύο βουνών Τιβιδάμπο και Μοντζουϊκ όπως και των παραλιών της Βαρκελώνης, αυτοδιαχειριζόμενα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ) ενώ η συνέλευση σχεδιάζει συνεχώς τη διαμόρφωση και άλλων χώρων. (Η κάθε ομάδα που λειτουργεί στο χώρο έχει τη δική της ανοιχτή συνέλευση). Περισσότερες πληροφορίες, στα ισπανικά βέβαια, υπάρχουν εδώ.