Τα μεγάλα θέματα, της αυτοδιαχείρισης και της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται, όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες ενημερώσεις, στο επίκεντρο των διεθνών συναντήσεων και εκδηλώσεων που συμμετείχε η Εναλλακτική Δράση αυτό το καλοκαίρι τόσο στην Βραζιλία, τον Αύγουστο, όσο και στην Αργεντινή τον Σεπτέμβριο. Για τις συναντήσεις αυτές έχουν ήδη γίνει δύο περιληπτικές ενημερώσεις και αυτή θα είναι η τρίτη από την Παταγονια, στη Γη του Πυρός και τη διεθνή συνάντηση στο Ροζάριο.
Όσον αφορά τη αυτοδιαχείριση στην Παταγονία έγιναν συναντήσεις και στο δεύτερο αυτοδιαχειριζόμενοι εργοστάσιο, στο Tierra del Fuego που βρίσκεται στην πόλη Ρίο Γκράντε, παράγει κλιματιστικά και εργάζονται 160 εργαζόμενοι/ες. (Για το άλλο εργοστάσιο, το Renacer, στην Ουσουάια έχει ήδη γίνει ενημέρωση). Και στο εργοστάσιο αυτό διαπιστώσαμε ακόμη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χωρίς αφεντικά, αλλά όπως μας είπαν στις συζητήσεις που κάναμε μπορούν μόνοι τους να ανταποκριθούν και στις απαιτήσεις της μεγάλης ζήτησης και στον συνεχή εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού. Για το άλλο μεγάλο θέμα που και στην προηγούμενη ενημέρωση αναφερθήκαμε, στο πρόβλημα, δηλαδή της κλιματικής αλλαγής που εδώ, στο νότιο πόλο του πλανήτη έχει κάνει ιδιαίτερα απαιτητική την εμφάνιση του, είχαμε ξεχριστές ενημερωτικές συζητήσεις μετά από επισκέψεις τόσο σε ορεινά όσο και σε θαλάσσια οικοσυστήματα.
Τις επόμενες ημέρες, ακολούθησαν οι εργασίες της τριήμερης διεθνούς συνάντησης (27-30/9), για την αυτοδιαχείριση που πραγματοποιήθηκε στο Ροζάριο (Αργεντινή). Από τις εκδηλώσεις αυτές θέλω αρχικά να ξεχωρίσω δύο δράσεις με ξεχωριστό συμβολισμό από τις πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες που πραγματοποιήθηκαν. Η μία είναι το ιδιαίτερο βάρος που δόθηκε στην έκφραση διεθνούς αλληλεγγύης στον αγώνα που κάνει στη χώρα μας η ΒΙΟΜΕ και τα κινήματα που τη στηρίζουμε για να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο με αυτοδιαχείριση στο χώροι που μέχρι σήμερα λειτουργεί για περισσότερο από δέκα χρόνια και η δεύτερη είναι η μεγάλη συμμετοχή νέων, 20-30 χρονών, με τις εμπειρίες που έχουν στα ζητήματα της αυτοδιαχείρισης καθώς και με την ευαισθησία που έχουν για τα οικολογικά προβλήματα της εποχής μας. Πιο συγκεκριμένα
Στην διεθνή συνάντηση για την αυτοδιαχείριση ξεχώρισαν οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τη ΒΙΟΜΕ. Την Τρίτη 26/9 έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Μπουένος ΆΙρες, ενώ παράλληλα, την Πέμπτη 28/9, ο Νίκος Γκούλιος, εκπρόσωπος της ΒΙΟΜΕ στη διεθνή συνάντηση παρουσίασε σε προγραμματισμένη εκδήλωση την ιστορία της ΒΙΟΜΕ στην Ελλάδα και τόνισε την απόφαση των εργαζόμενων να μην εγκαταλείψουν το χώρο και να αγωνιστούν μαζί με τα κινήματα αλληλεγγύης να παραμείνει το εργοστάσιο στα χέρια των εργατών. Το τέλος της ομιλίας του Νίκου συνοδεύτηκε με χειροκροτήματα και συνθήματα αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη ΒΙΟΜΕ.
Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο από το χώρο της αυτοδιαχείρισης είναι ότι από την προηγούμενη διεθνή συνάντηση που έγινε στο Σάο Πάολο (Βραζιλία) το 2019 έχουν αυξηθεί τα εργοστάσια και οι επιχείρησης που οι εργαζόμενοι/ες αποφάσισαν να λειτουργήσουν με αυτοδιαχείριση. Από τις περιπτώσεις που ακούστηκαν, οι τρεις πιο ενδιαφέρουσες, κατά τη γνώμη μου, είναι: α) Η απόφαση των εργαζομένων στο λιμάνι Σαν Μαρτίν της Αργεντινής, μια απο τις πιο μεγάλες, λιμενικές επιχειρήσεις της χώρας, που όπως αναλυτικά μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της κοοπερατιβα των λιμενεργατών Ricardo Marco αποφάσισαν απο το 2020 να λειτουργήσει με αυτοδιαχείριση. β) Μια άλλη, επίσης ενδιαφέρουσα περίπτωση, όπως μας ενημέρωσε ο Richard Neuville, από τη Γαλλία, είναι η κατάληψη των εγκαταστάσεων της McDonald’s στη Μασσαλία από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, καθώς και το εγχείρημα αυτοδιαχείρισης που παρουσίασε η Bilal Khan, από την Ινδία.
Βέβαια, στις 35 παρουσιάσεις που έγιναν στη διάρκεια της τριήμερης διεθνούς συνάντησης, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να συζητήσουμε και τις πλούσιες εμπειρίες από εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης στη βιομηχανία, στην αγροτική παραγωγή, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες σε πολλές χώρες, αλλά και πολλά άλλα θέματα που σχετίζονται με την αυτοδιαχείριση, όπως είναι ο ρόλος του κράτους, η δικαιοσύνη, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος η εκπαίδευση, οι σχέσεις των φύλων, ο πολιτισμός, το μεταναστευτικό και άλλα. Για όλα αυτά τα θέματα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πιο αναλυτικά στις εκδηλώσεις που θα οργανώσουμε.
Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα δεν θα μπορούσε να λείπει ιδιαίτερα από μια διεθνή συνάντηση όπως ήταν αυτή για την αυτοδιαχείριση. Εκτός από τη δική μου εισήγηση, το κείμενο της οποίας επισυνάπτεται, για το θέμα αυτό έκαναν εισηγήσεις οι Gabriel Videla, Maricel Ortega και Sebastián Ramos από την Αργεντινή, καθώς και οι Patricia Gutierrez και Estela Recalde από την Ουρουγουάη. Κοινός παρονομαστής των εισηγήσεων ήταν ότι οι απειλές για το περιβάλλον ξεκινούν από το γεγονός ότι στον καπιταλισμό η βουλιμία για κέρδη οδηγεί σε υπερπαραγωγή προϊόντων, κάτι που οι κυβερνήσεις βαφτίζουν “ανάπτυξη”, και επομένως όσο το σύστημα αυτό θα κυριαρχεί η κοινωνία και η φύση (δάση, ποτάμια, βουνά, παραλίες κ.α) θα κινδυνεύουν. Η αυτοδιαχείριση επομένως, γίνεται επιτακτική ανάγκη και για την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα αποφασίζουν ποιές είναι οι πραγματικές τους ανάγκες και πως θα τις καλύψουν. Επομένως τόσο η χρήση των φυσικών πόρων όσο και η χρήση της ενέργειας θα γίνονται με γνώμονα το όφελος της κοινωνίας και της φύσης και όχι για την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Βεβαια το θέμα είναι πολυδιάστατο και ακούστηκαν πολλές άλλες και ενδιαφέρουσες σκέψεις.
Ένα στοιχείο που είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον στη διεθνή συνάντηση ήταν, όπως προαναφέραμε η παρουσία της νεολαίας. Και δεν ήταν μόνο η πολυπληθής παρουσία των νέων, κυρίως φοιτητών και εργαζομένων, ηλικίας 20-30 ετών, αλλά και οι πολύ εύστοχες εισηγήσεις και τοποθετήσεις που έκαναν όταν έπαιρναν το λόγο. Η γόνιμη παρουσία τους στη διεθνή συνάντηση είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι νέες και οι νέοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από “εκπροσώπους” και κόμματα στα αδιέξοδα που τους δημιουργεί ο καπιταλισμός και ότι η μόνη λύση είναι να πάρουν οι ίδιες και οι ίδιοι τις τύχες τους στα χέρια τους.
Εκτός από αυτό, σε μένα προσωπικά και το συζητήσαμε και με άλλους προκάλεσε πολύ θετική εντύπωση, γιατί το θεωρώ κριτήριο ευαισθησίας, το ότι οι περισσότεροι/ες νέοι και νέες στις διατροφικές τους συνήθειες, έχουν επιλέξει τη διατροφή βίγκαν και βετζετέριαν και μάλιστα με προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.
Κλείνοντας την περιληπτική αυτή ενημέρωση, θέλω να υπενθυμίσω ότι ο πλούτος των εμπειριών τόσο από τη Βραζιλία, όσο και από την Αργεντινή δεν μπορεί να μεταφερθεί με περιορισμένες σε έκταση γραπτές ενημερώσεις και με λίγες φωτογραφίες που επισυνάπτονται ενδεικτικά. Για το λόγο αυτό θα οργανωθούν στην Αθήνα ειδικές θεματικές εκδηλώσεις με βίντεο, φωτογραφίες και έντυπο υλικό που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Παρόμοιες εκδηλώσεις επίσης θα πραγματοποιηθούν και σε χώρους άλλων συλλογικοτήτων, αφού ορισμενες το έχουν ήδη ζητήσει.