ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα προβλήματα που έχουν σχέση με τα δάση, τις παραλίες, τους φυσικούς πόρους και την ενέργεια, το νερό και τους ελεύθερους χώρους, θεωρούμε ότι και αυτά είναι κοινοί πόροι και βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης μας από την ίδρυση της Εναλλακτικής Δράσης.

Πολύ περισσότερο μάλιστα, που εκτός των άλλων αρνητικών συνεπειών που έχουν στη φύση, την υγεία των  ανθρώπων και την οικονομική και κοινωνική ζωή, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες και την όξυνση της κλιματικής κρίσης (κλιματική αλλαγή). Όπως μάλιστα έχουν αναλύσει και επισημάνει πολλοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, αλλά και όπως δείχνει η εμπειρία του διεθνούς και του ελληνικού οικολογικού κινήματος, τα προβλήματα αυτά δε μπορούν να αντιμετωπισθούν όσο θα αναζητούμε τις λύσεις (πράσινη ενέργεια, ήπια ανάπτυξη, ανακύκλωση και φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, κ.ά) μέσα στα πλαίσια ενός συστήματος που το βασικό του πρόταγμα είναι η «ανάπτυξη» και πρωταρχική προτεραιότητα έχει την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι και στην οικολογική δραστηριότητα, δεν αρκούν μόνο οι αγώνες για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, των φυσικών πόρων και των ελεύθερων χώρων, οι οποίοι βεβαίως είναι αναγκαίοι, αλλά χρειάζεται τα οικολογικά, αλλά και τα υπόλοιπα κοινωνικά κινήματα να διεκδικήσουν και τη διαχείριση αυτών των κοινών πόρων.

Με αυτό το σκεπτικό, από την ίδρυσή μας μέχρι σήμερα οργανώσαμε ή πήραμε μέρος σε πολλές επιστημονικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα σημαντικότερα από αυτά που είναι η εμπορευματοποίηση, η υποβάθμιση και η καταστροφή του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού, με την πλήρη εκποίηση του Λιμανιού του Πειραιά, των παραλιών, των ελεύθερων χώρων, δασικών εκτάσεων ακόμη και ιστορικών μνημείων ήταν σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους για κερδοσκοπική τουριστική εκμετάλλευση και τσιμεντοποίηση που κρυβόταν πίσω από το σχέδιο για τη “Ριβιέρα στο Σαρωνικό“ της μνημονιακής κυβέρνησης το 2012. Το σχέδιο παρουσιάσθηκε απάντηση στην κρίση του χρέους και υπηρετήθηκε πιστά από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και συνεχίζει να υπηρετείται με “θρησκευτική ευλάβεια“, πρωταρχικά με την παραχώρηση σημαντικών υποδομών και μεγάλων εκτάσεων σε τρεις μέχρι τώρα ομίλους, στον Κινέζικο όμιλο Cosco, στον οποίο παραχωρήθηκε το λιμάνι του Πειραιά, στην Lamda Developent του Λάτση στην οποία παραχωρείται το π.  αεροδρόμιο του Ελληνικού και η παραλία του Αγίου Κοσμά, στην Germyn Real Estate που παραχωρήθηκε το δάσος του Καβουριού και οι παραλίες της Βουλιαγμένης, ενώ φέτος, στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 21, «επενδυτικό σχέδιο» παρουσίασε και η Εκκλησία της Ελλάδας, επιδιώκοντας  καπιταλιστικό κέρδος από την παραχώρηση για συνεκμετάλλευση μεγάλων παραλιακών εκτάσεων στη Βουλιαγμένη, που περιήλθαν στην ιδιοκτησία της με αμφισβητούμενες διαδικασίας στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Σ’ αυτές τις καταστροφικές για το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό “επενδύσεις“ η Εναλλακτική Δράση αντέδρασε και συνεχίζει να αντιδρά οργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις, σε όλο το παραλιακό μέτωπο (Πειραιάς, Άλιμος, Ελληνικό, Βούλα-Βουλιαγμένη, Ανάβυσσο) ενώ επίσης πραγματοποίησε επιστημονικές ημερίδες και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις. Παράλληλα πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία του Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού ( www.saronikos.gr ) , με σκοπό να συντονιστούν συλλογικότητες και κινήματα απ’ όλους τους Δήμους του Σαρωνικού και να πάρουν μαζικό χαρακτήρα οι αντιδράσεις.

Μέσω του Δικτύου πραγματοποιήθηκαν επίσης εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε πολλούς παραλιακούς Δήμους. Το θέμα αυτό εξακολουθεί να είναι στις προτεραιότητες μας καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι ενέργειες (νομοθετικές και εργολαβικές), προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο ολικής καταστροφής του Σαρωνικού.

Ένα άλλο, ιδιαίτερα κρίσιμο επίσης, περιβαλλοντικό και γενικότερα κοινωνικό θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά συνεχίζουμε να ασχολούμαστε και να αγωνιζόμαστε είναι η προστασία του Νερού, γιατί είναι γνωστή η προσπάθεια που γίνεται από πολλά κράτη και εταιρείες σε όλο τον κόσμο όχι μόνο να εμπορευματοποιηθεί το Νερό αλλά να μετατραπεί σε χρηματιστηριακή αξία και να πουλιέται σε μετοχές στα χρηματιστήρια. Εμείς πιστεύουμε ότι το Νερό είναι ζωτικής σημασίας κοινό αγαθό, κάτι που έγινε έντονα φανερό, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας που ζούμε τον τελευταίο χρόνο. Εκτός όμως από τους  ανθρώπους η σημασία του νερού είναι ιδιαίτερα μεγάλη για όλα τα έμβια όντα και τα φυσικά οικοσυστήματα. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε όχι μόνο για να αποτρέψουμε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης αλλά και για να περάσει η διαχείριση του στην κοινωνία. Με αυτές τις σκέψεις οργανώσαμε ή συμμετείχαμε σε πολλές εκδηλώσεις και αγωνιστικές δράσεις, ενώ τα έξι τελευταία χρόνια συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Συμμαχία για το Νερό, που είναι ένα Πανελλήνιο Δίκτυο Συντονισμού Συλλογικοτήτων και Κινημάτων από διάφορες περιοχές της χώρας για την υπεράσπιση και την κοινωνική διαχείριση του πολυτίμου αυτού αγαθού.

Τα τελευταία πέντε χρόνια συμμετέχουμε επίσης στην Πρωτοβουλία της Αθήνας εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Όπως είναι γνωστό, την περίοδο αυτή οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να παραχωρήσουν σχεδόν το ένα τρίτο της γεωγραφικής έκτασης της χώρας (ηπειρωτικής και θαλάσσιας) κυρίως στη Δυτική Ελλάδα το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες για εξόρυξη  υδρογονανθράκων. Η Εναλλακτική Δράση, όπως και πολλές άλλες συλλογικότητες, είμαστε αντίθετες με αυτές τις εξορύξεις διότι:

  1. Δε γίνονται για τις ανάγκες των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών αλλά για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Άλλωστε καμία τοπική κοινωνία δε ρωτήθηκε.
  2. Προκαλούν τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές αφού σχεδιάζονται γεωτρήσεις σε πολλά χιλιόμετρα βάθος (και στη στεριά και στη θάλασσα) ακόμη και μέσα σε  προστατευόμενες περιοχές. Ιδιαίτερα μάλιστα στο Ιόνιο που όπως είναι γνωστό, είναι μία σεισμογενής περιοχή, οι απειλές και οι κίνδυνοι από τις εξορύξεις είναι ακόμη σοβαρότεροι.
  3. Προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων, όπως έχει αποδειχθεί από περιοχές όπου γίνονται παρόμοιες εξορύξεις (Βασιλικάτα- Νότια Ιταλία ).
  4. Είναι σίγουρο ότι εάν γίνουν οι εξορύξεις θα πλήξουν πολύ την τοπική οικονομία αφού, ιδιαίτερα τα νησιά του Ιουνίου και η Κρήτη αλλά και όλη σχεδόν η Δυτική Στερεά Ελλάδα, περιοχές που ζουν, κυρίως από τον τουρισμό,
  5. Ένα πολύ σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν όπως έχει ήδη γίνει φανερό στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη σοβαροί κίνδυνοι εμπλοκής σε στρατιωτικούς ανταγωνισμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Εναλλακτική Δράση συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Εναντίον των  Εξορύξεων και πήρε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στα Γιάννενα.

Ένα άλλο επίσης περιβαλλοντικό κίνημα στο οποίο παίρνουμε μέρος είναι το κίνημα για την προστασία του Υμηττού. Μέσα από τη Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού καθώς και με άλλες συλλογικότητες αγωνιζόμαστε για την προστασία του βουνού, που έχει τεράστια σημασία τόσο για την αντιμετώπιση της  ρύπανσης και της μόλυνσης στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όσο και για την άθληση και αναψυχή των ανθρώπων. Τα προβλήματα των καταπατήσεων και της αυθαίρετης δόμησης για ιδιωτικά και δημόσια έργα είναι η μεγαλύτερη απειλή για ένα βουνό πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, όσο και σε ιστορία. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά από την πρόσφατη ψήφιση του τελευταίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό οι κίνδυνοι καταστροφής δασικών εκτάσεων όπως και άλλων φυσικών τοπίων, αλλά και ιστορικών χώρων είναι πολύ μεγάλοι. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να ενταθούν οι οικολογικοί αγώνες για την ανατροπή του.

Τέλος όσον αφορά τους ελεύθερους δημόσιους χώρους προσπάθειά μας είναι αφενός μεν να τους προστατεύουμε από την τσιμεντοποίηση και την κερδοσκοπική εκμετάλλευση και αφετέρου να τους διαχειρίζονται οι ίδιοι οι άνθρωποι στις γειτονιές, τις συνοικίες και τους δήμους που ανήκουν, είτε είναι πάρκα, είτε περιαστικά δάση, είτε παραλίες, είτε ποτάμια, είτε ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι τοπικής εμβέλειας, είτε άλλοι δημόσιοι χώροι. Με τη σκέψη αυτή και  προκειμένου να τους διατηρούμε καθαρούς οργανώνουμε τακτικά εθελοντικούς καθαρισμούς.  Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εθελοντικούς καθαρισμούς στο λόφο της Ακρόπολης του αρχαίου Δήμου Αλών-Αιξωνίδων (Βούλα-Βουλιαγμένη), στο βιότοπο του Σχοινιά (Μαραθώνας), στην παραλία της Νέας Μάκρης, στο μικρό δελταϊκό οικοσύστημα του ποταμού Ερασίνου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, στο νησάκι Υδρούσα, απέναντι από τη Βούλα, ενώ συμμετείχαμε σε εθελοντικούς καθαρισμούς εκτός Αττικής (καθαρισμός του φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού, Καλάβρυτα, καθαρισμός λίμνης Ζαραβίνας, Πωγώνι Ηπείρου, κ.ά.)

Υπερθέρμανση του Πλανήτη – Κλιματική Αλλαγή.

Ένα σοβαρό επίσης πρόβλημα που οξύνεται διαρκώς με την άπληστη χρήση ενέργειας με στόχο την αύξηση τα παραγωγής και μεταφοράς εμπορευμάτων και ανθρώπων, με πρωταρχικό σκοπό όχι τις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι βλαπτικές επιπτώσεις που έχει στο κλίμα προκαλώντας κλιματική κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Είναι και αυτό το φαινόμενο αποτέλεσμα της φιλοσοφίας και της ”ανάπτυξης”, που προβάλλεται από το σύστημα σαν πανάκεια που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των θέσεων εργασίας την ικανοποίηση των αναγκών την πρόοδο και την ευημερία. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν αφενός να κάνουν αποδεκτή από την κοινωνία την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και των πηγών ενέργειας, που έχουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και συμβάλλουν καθοριστικά στην κλιματική αλλαγή και αφετέρου να μεταλλάξουν τον άνθρωπο σε ον που μοναδική απόλαυση στη ζωή του θα έχει την αύξηση της κατανάλωσης. Για να πετύχουν αυτό το στόχο δημιουργούν έντεχνα μέσω των διαφημίσεων (τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά, facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ψεύτικες ανάγκες, παρουσιάζοντάς τες σαν πραγματικές.

Και όταν οι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η διαρκής αύξηση της κατανάλωσης έχει αρνητικές συνέπειες (ρύπανση, μόλυνση, υπερθέρμανση, αύξηση σκουπιδιών αλλαγή του κλίματος κ.α.) προσπαθούν να τους καθησυχάσουν προβάλλοντας σα λύση τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, φράγματα, εργοστάσια ανακύκλωσης και οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων κ.α.). Επειδή όμως και αυτή η τεχνολογία με τις τεράστιες σε μέγεθος, βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις, χρησιμοποιείται για την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και όχι για τις ανάγκες της κοινωνίας, προκαλεί νέες και πολλές φορές ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές, στα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια,, τις πεδιάδες, όπως και στις πόλεις, δικαιολογημένα προκαλούνται κοινωνικές αντιδράσεις και οργανώνονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή της εγκατάστασής τους. Με τον τρόπο «πετυχαίνει» το σύστημα να δυσφημεί στη σκέψη των πολιτών και τις ήπιες μορφές ενέργειας, που θα μπορούσαν, κάτω από άλλες προϋποθέσεις να χρησιμοποιούνται σε όφελος της φύσης και της κοινωνίας.

Η Εναλλακτική Δράση συμμετέχει ενεργά από την ίδρυσή της τόσο στην ενημέρωση, όσο και στην κινητοποίηση των πολιτών εναντίον της λεγόμενης «ανάπτυξης» που με τη διαρκή αύξηση χρήσης της ενέργειας για τόνωση του καταναλωτισμού μόνο δεινά συσσωρεύει και στο φυσικό περιβάλλον και στους ανθρώπους. Θεωρούμε ότι και η ενέργεια είναι κοινό αγαθό και για το λόγο αυτό οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό λόγο ρόλο και στην παραγωγή και τη διαχείρισή της. Το ίδιο ισχύει και για τη διαχείριση των σκουπιδιών. 

Με το στόχο αυτό:

-Πραγματοποιήσαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αργυρούπολης εκδήλωση για συζήτηση για τα Ντοκουμέντα και το Πρωτόκολλο των Λαών, κείμενα της «Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της Μάνας Γης», που έγινε στην Κοτσαμπάμπα της  Βολιβίας, τον Απρίλιο του 2010 και συμμετείχαν σε αυτή συναγωνιστές και συναγωνίστριες που τον επόμενο χρόνο συμμετείχαν στην πρωτοβουλία για την ίδρυση της Εναλλακτικής Δράσης. Τα κείμενα (που εκδώσαμε και στα ελληνικά) παρουσίασε στην εκδήλωση ο Νέλσον Εστράδα, από τη Βολιβία, ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής, τον οποίο καλέσαμε και φιλοξενήσαμε στη χώρα μας.

-Συμμετέχουμε όλα τα χρόνια στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα για Πόλεις χωρίς Ι.Χ, 22 Σεπτεμβρίου, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία οικολογικών συλλογικοτήτων και κοινωνικών κινημάτων από τις 22 Σεπτεμβρίου το 1998, με πολύμορφες δράσεις που έγιναν εκείνη την ημέρα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις για τον περιορισμό του Ι.Χ. αυτοκινήτου και στις οποίες συναγωνιστές και συναγωνίστριες, που αργότερα, συμμετείχαν στην ίδρυση της Εναλλακτικής Δράσης είχαν πάρει μέρος. Διότι είχε πλέον γίνει φανερό ότι η χρήση του Ι.Χ. ιδιαίτερα στα κέντρα των πόλεων είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες για την αύξηση της ρύπανσης και της μόλυνσης. Παράλληλα η συνεχής αύξηση και διεύρυνση των δρόμων αφενός περιορίζει τον αναγκαίο και ζωτικό για τους ανθρώπους ελεύθερο χώρο, αφετέρου επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον αφού ανοίγονται δρόμοι ακόμη και μέσα σε δάση ή προστατευόμενα οικοσυστήματα .

Από τότε κάθε χρόνο οργανώνονται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου εκδηλώσεις με κύρια αιτήματα:

-Τον περιορισμό έως και ολοκληρωτικό τερματισμό της χρήσης του Ι.Χ. στις πόλεις,

-Την ενίσχυση των σύγχρονων και με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδίως σταθερής τροχιάς (τραμ, μετρό, τραίνο).

-Την κατασκευή σε όλες τις πόλεις δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση των πολιτών με ποδήλατο ή με το περπάτημα.

Η Εναλλακτική Δράση, όπως ήδη προαναφέρθηκε, οργανώνει κάθε χρόνο τις ημέρες αυτές πολύμορφες εκδηλώσεις (μοίρασμα φυλλαδίων, ποδηλατοπορίες, πεζοπορίες, συμβολικές ολιγόλεπτες καταλήψεις δρόμων κ.α, με κύριο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Παράλληλα για την τόνωση της ποδηλατικής δραστηριότητας τα οκτώ πρώτα χρόνια, οργανώναμε σταθερά, κάθε Παρασκευή απόγευμα,  ποδηλατοπορίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής με ελεύθερη συμμετοχή.

Δυστυχώς το κράτος, οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν με αδιαφορία ή στην καλύτερη περίπτωση με την απλή τυπική διεκπεραίωση (βγάζουν κάποια ανακοίνωση) αυτό το θεσμό. Γιατί όπως είναι φανερό, ο περιορισμός του Ι.Χ. θίγει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα (αυτοκινητοβιομηχανίες, πετρελαϊκές εταιρείες, φορολογικά έσοδα από καύσιμα και τέλη αυτοκινήτων). Για τους λόγους αυτούς όπως φαίνεται θέλουν να απαξιώσουν το θεσμό αυτό ή και να τον καταργήσουν.

Ένα επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό θέμα για το οποίο έχουμε οργανώσει και συνεχίζουμε να οργανώνουμε εκδηλώσεις και δράσεις είναι το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Αφετηρία μας και στο θέμα αυτό είναι η ανάγκη του περιορισμού της κατανάλωσης, διότι πιστεύουμε ότι, καμία διαχείριση σκουπιδιών, οικολογική ή όχι δε μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αν η κατανάλωση και συνεπώς και ό όγκος των σκουπιδιών συνεχώς αυξάνεται. Αυτή η αντίληψη έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέρονται της κερδοσκοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων από μεγάλες εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλεύονται όσο γίνεται περισσότερους τόνους απορριμμάτων.

Είχαμε μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση για το θέμα αυτό κατά  την εβδομαδιαία επίσκεψή μας στο οικολογικό εγχείρημα του Αμπρούτσο στην Ιταλία (δείτε την παράγραφο ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ) όπου μας ενημέρωσαν πώς πέτυχαν να εφαρμόσουν την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων με συνεχή και πολύμορφη ενημέρωση των πολιτών και με στόχοους: τον περιορισμό στην παραγωγή απορριμμάτων, το διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή (διαχωρισμός, δηλαδή, των οργανικών, και των ανόργανων υλικών (γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο κ.ά) σε διαφορετικούς κάδους σε κάθε σπίτι και σε κάθε κατάστημα, τη συγκέντρωση των απορριμμάτων σε κάθε δήμο και τη μεταφορά τους και για επεξεργασία σε ειδικά εργοστάσια και, τελικά, επαναχρησιμοποίηση.

Μάλιστα μετά από την εμπειρία αυτό πραγματοποιήσαμε εκδήλωση στη Βούλα με συμμετοχή πανεπιστημιακών, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικών περιβαλλοντολόγων και πολύ κόσμου όπου παρουσιάσαμε και τις εμπειρίες από το Αμπρούτσο και τις προτάσεις μας.

Τέλος για το θέμα της ενέργειας και της κλιματικής κρίσης, που το θεωρούμε κομβικής σημασίας όπως ήδη προαναφέρθηκε συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία της Αττικής εναντίον των Εξορύξεων Υδρογονανθράκων και πήραμε μέρος σε πολλές κινητοποιήσεις και στην Αττική και σε άλλες πόλεις, ενώ επίσης συμμετείχαμε και στην πρώτη πανελλαδική συνάντηση κινημάτων για την ενέργεια

Το κίνημα ενάντια στις διεθνείς συμφωνίες TTIP και CETA.

Ένα σημαντικό κίνημα στο οποί συμμετείχαμε ενεργά ήταν το κίνημα ενάντια στις διεθνείς συμφωνίες TTIP και CETA.Πρόκειται για δύο διατλαντικές συμφωνίας που επρόκειτο να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η μία με τις ΗΠΑ (TTIP) και μια με τον Καναδά (CETA).

Πρόκειται για συμφωνίες, που στη διάρκεια του 2017,  συζητιόταν ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών κα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πολύ μυστικό τρόπο και που σύμφωνα με πληροφορίες περιείχαν καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον ρυθμίσεις ενώ παράλληλα καταργούσαν πολλά κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό οι εκδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις εναντίον των συμφωνιών αυτών πήραν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο του 2017. Οι αντιδράσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ήταν πολύ έντονες και με μεγάλη συμμετοχή πολιτών με αποτέλεσμα, να ανασταλεί, προς το παρόν τουλάχιστον, η ψήφιση αυτών των συμφωνιών.

Η Εναλλακτική Δράση την περίοδο εκείνη, πήρε την πρωτοβουλία για συγκρότηση ενός πανελλαδικού κινήματος εναντίον των συμφωνιών αυτών. Και επειδή την περίοδο εκείνη στη χώρα μας ο λαός και εργαζόμενοι/ες, αγωνίζονταν και εναντίον των μνημονίων, δημιουργήθηκε η Πανελλαδική Συλλογικότητα, "Όχι στην TTIP και CETA – ΟΧΙ στα Μνημόνια“ στην οποία συμμετείχαν Ομοσπονδίες και Σωματεία Εργαζομένων όπως και Οικολογικές και Κοινωνικές Συλλογικότητες, από όλη τη χώρα, και συνυπέγραψαν κοινή διακήρυξη (πληροφορίες www.ttiip-ceta.org). Όλες αυτές πήραμε μέρος τον  Οκτώβριο 2017 στις μεγάλες κινητοποιήγσεις που οργανώθηκα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και σε πολλές ελληνικές πόλεις. Στην Αθήνα έγιναν στην Πλατεία Συντάγματος.