Πραγματοποιήθηκαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, (21 Μαρτίου) οι δύο δράσεις για την προστασια του Υμηττού (ενημερωτική εκδήλωση, στις 17/3, στην αίθουσα Ιωνία, στη Βούλα και πεζοπορία στις 20/3, στην αρχαία Σφηττεία οδό, στον Υμηττό) που είναι οι πρώτες του Οδοιπορικού των Αγώνων για τους ελεύθερους χώρους, τους φυσικούς πόρους και τα ιστορικά μνημεία. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι οργανωτές των εκδηλώσεων είχαμε την ευκαιρία αφενός να αναδείξουμε τη μεγάλη σημασία του βουνού (οικολογική, πολιτιστική και κοινωνική) τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και αφετέρου τους κινδύνους από τους κάθε είδους καταπατητές που το απειλούν. Κινδύνους και απειλές που όλες οι κυβερνήσεις ανέχτηκαν και νομιμοποίησαν και βέβαια και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει με το Προεδρικό Διάταγμα "Προστασίας" του Υμηττού, που ετοιμάζει. Μάλιστα με ανησυχία πληροφορηθήκαμε σήμερα (21 Μαρτίου), από δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που επισυνάπτουμε, ότο χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμη το ΠΔ, ανατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ έργα στον Υμηττό
Και από τις δύο εκδηλώσεις και κυρίως από τις συζητήσεις που έγιναν αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη της συμμετοχής των πολιτών στον αγώνα για την προστασία του βουνού, γιατί όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από ολους τους ομιλητές πραγματική ασπίδα προστασίας για τον Υμηττό είναι οι δράσεις των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, που μπορούν να αποτρέψουν τα καταστροφικά σχέδια των κυβερνήσεων, των δημοτικών αρχών, των καταπατητών και των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Α Εκδήλωση στην αίθουσα Ιωνία
Από τις δύο εκδηλώσεις που έγιναν η πρώτη, όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ιωνία στη Βούλα και πρόσφερε πλούσια και πολύπλευρη ενημέρωση:
Ο Νίκος Εμμανουήλ, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε αναφέρθηκε στη οικολογική σημασία του Υμηττού και ιδιαίτερα του δασικού οικοσυστήματος με την πληθώρα της βλάστησης που έχει (πεύκα, πουρνάρια, θάμνους βότανα κ.ά), ενώ επεσήμανε τους κινδύνους υποβάθμισης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος από την αδιαφορία και τις παράνομες παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, τόσο της κεντρικής εξουσίας όσο και όλων σχεδόν των δήμων γύρω από τον Υμηττό. Παρεμβάσεις, που όπως τόνισε, ιδιαίτερα στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής που ζούμε επιδεινώνουν επικίνδυνα τις συνθήκες ζωής στο Λεκανοπέδιο, όπου η αναλογία σε τετραγωνικά μέτρα των χώρων πράσινου με τους κατοίκους είναι από τις μικρότερες στον κόσμο.
Ακολούθησε ο Μάκης Σταύρου, ιστορικός, μέλος της Εναλλακτικής Δράσης και της Διαδημοτικής Επιτροπής για την προστασία του Υμηττού, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία και τα ιστορικά μνημεία όλων των περιόδων (αρχαίας, βυζαντινής, ενετικής και νεότερης) που υπάρχουν στον Υμηττο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε για τα μνημεία της αρχαίας εποχής, στη Σφηττεία οδό που μέσω του Υμηττού ένωνε τους δύο αρχαίους δήμους, τον δήμο του Σφηττού, κοντά στο σημερινό Κορωπί και το δήμο Αιξωνιδών, σημερινή Γλυφάδα, στο Σπήλαιο Νυμφολήπτου, γνωστό και ως Σπήλαιο Πανός και Σπήλαιο Αρχέδημου, που αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και βρίσκεται βόρεια τη Βάρης, στις νότιες πλαγιές του Υμηττού, όπως και στα παράκτια μνημεία που βρίσκονται στις νότιες υπώρειες του Υμηττού, στο σημερινό δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπως είναι ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα με την Ιερή κατοικία και την Κρήνη, ο Ελληνιστικός πύργος, το οικιστικό σύνολο αρχαίων κατοικιών επί της οδού Καλύμνου, η αρχαία Αγορά, ο αρχαίος δρόμος στο Καβούρι, τα αρχαία νεκροταφεία στη Βάρη κ.ά μνημεία. Αναφέρθηκε επίσης στα βυζαντινά μοναστήρια Μονή Καισαριανής, Μονή Καρέα, Μονή Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού, μονή Αστερίου κ.ά) στο ενετικό μνημείο της βασιλικής του Αγίου Μάρκου (Φραγκομονάστηρο). Τέλος έκανε αναγφορά σε δύο σημαντικά μνημεία της νεότερης ιστορίας, το γνωστό «Κάστρο του Υμηττού», ένα μικρό σπίτι της συνοικίας του Υμηττού όιπυ στις 28 Απριλίου 1944 τρεις νέοι της ΕΠΟΝ έδωσαν σκληρή μάχη εναντίον των χιτλερικών και στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου την 1η Μαΐου 1944 εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής 200 Έλληνες κομμουνιστές
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Περικλής Ζήκας, δημοτικός σύμβουλος Χολαργού-Παπάγου, μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για την προστασία του Υμηττού, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον Υμηττό. Από την παρουσίαση έγινε φανερό ότι από τις συνολικά 96 παρεμβάσεις που προτείνονται, οι 63 δεν στοχεύουν στην προστασία του Υμηττού, αλλά στη νομιμοποίηση αυθαίρετων εγκαταστάσεων ή/και μεταφορά εκτάσεων σε ζώνη μειωμένης προστασίας. Οι πιο κραυγαλέες και σκανδαλώδεις παρεμβάσεις είναι :
-Η διαίρεση της Α’ Ζώνης Απόλυτης προστασίας σε Α1 & Α2 μαε αποτέλεσμα 10.529 στρέμματα μεταφέρονται στη Ζώνη Α2 για Γεωργική Χρήση, που δημιουργεί κίνητρο και ευνοεί τα σχέδια των εικονικών καλλιεργητών να μετατρέψουν αρχικά τις δασικές εκτάσεις σε γεωργική γη και στη συνέχεια σε οικόπεδα.
-Η νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης με την κατάρτιση μελλοντικά Ειδικού Πολεοδομικού, για τους αυθαίρετους οικισμούς Χέρωμα, Σκάρπιζα και Κίτσι – Θήτι μάλιστα όταν το Κίτσι-Θήτι βρίσκεται εντός αρχαιολογικής ζώνης).
-Η νομιμοποίηση / επέκταση του ΚΥΤ Αργυρούπολης / Ηλιούπολης, παραβλέποντας τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις διαχρονικά αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Ηλιούπολης.
-Η χωροθέτηση νέων νεκροταφείων και η πρόβλεψη για επέκταση των υφιστάμενων.
-Η διατήρηση των υφιστάμενων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Α’ ζώνη απόλυτης προστασίας.
-Η αλλοίωση του πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή – Ιλισίων.
Τέλος ο Νίκος Σταματιάδης, μέλος του Συλλόγου Δρομέων Νοτίων Προαστίων «Ευκλής» και μέλος της Εναλλακτικής Δράσης μίλησε για τη σημασία του Υμηττού σαν χώρο ήπιας άθλησης και αναψυχής για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Μία ανάγκη που, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έγινε φανερή στα δύο πολύ δύσκολα χρόνια της πανδημίας που ζούμε. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Υμηττός είναι το μοναδικό βουνό που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης και οι κάτοικοι έχουν πολύ εύκολη πρόσβαση σε αυτόν, γίνεται ακόμη πιο μεγάλη η ανάγκη να αγωνιστούμε για να τον προστατέψουμε από κάθε αυθαιρεσία και κερδοσκοπική εκμετάλλευση. Με δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία, οι οικοξεναγησγήσεις, οι ξεναγήσεις στα σπήλαια και τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία κ.ά, που συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην υγεία, όσο και στην ενημέρωση των πολιτών ο Υμηττός προσφέρει πολλές δυνατότητες για τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Μετά από το τέλος των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση που εμπλούτισε την ενημέρωση.
Β Πεζοπορία ευαισθητοποίησης και διαμαρτυρίας
Την Κυριακή 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη προγραμματισμένη δράση για την προστασία του Υμηττού, που ήταν η πεζοπορία ευαισθητοποίησης και διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδιασμένου από την κυβέρνηση ΠΔ. Την οργάνωση της πεζοπορίας, που έγινε στο μονοπάτι της αρχαίας Σφηττείας οδού και διήρκεσε πέντε ώρες, είχε αναλάβει ο Σύλλογος Δρομέων Νοτίων Προαστίων «Ευκλής» τα μέλη του οποίου με τη συμμετοχή τους στην πεζοπορία συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της. Συμμετείχαν επίσης μέλη, φίλες και φίλοι της Εναλλακτικής Δράσης, της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας “Sos-Πειραιάς” και μεμονωμένοι συναγωνιστές και συναγωνίστριες.
Πριν από το ξεκίνημα της πεζοπορίας μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για τους κινδύνους που απειλούν τον Υμηττό, όπως και το έντυπο με το πρόγραμμα όλων των δράσεων και εκδηλώσεων που είναι ενταγμένες στο Οδοιπορικό των αγώνων για τους ελεύθερους χώρους, τους φυσικούς πόρους και τα ιστορικά μνημεία. Επίσης ο Μάκης Σταύρου, ιστορικός, έκανε ειδική αναφορά στην ιστορία της Σφητείας οδού, που μυθολογικά αρχίζει από την περίοδο του Πέλοπα και των δύο εγγονών του Σφηττού και Αναφλυστού που ήρθαν από την Τροιζήνα στην Αττική. Αναφορά στα ιστορικά στοιχεία έγινε και στη διάρκεια της πεζοπορίας καθώς συναντήσετε υπολείμματα του αρχαίου δρόμου, όπως όρους (πέτρες που προσδιόριζαν τα όρια του), αλλά και υπολείμματα από αρχαίο πηγάδι και τεχνητά ορύγματα.
Μετά από το τέλος της πεζοπορίας μοιράστηκαν έντυπα της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού και του Θεματικού Συντονισμού για τους Ελεύθερους Χώρους, τα Ιστορικά Μνημεία και τον Πολιτισμό σχετικά με την κινητοποίηση εναντίον της εμπορευματοποίησης του Νερού και το αγωνιστικό μας ραντεβού ανανεώθηκε για την Τρίτη 22 Μαρτίου, 7μμ στο Μοναστηράκι
21/3/2022
Θεματικός Συντονισμός για τους ελεύθερους χώρους τα ιστορικά μνημεία και τον πολιτισμό
Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής
Σύλλογοςυ Δρομέων Νοτίων Προαστίων «Ευκλής»