Στον πυρετό των αναζητήσεων και των ζυμώσεων για ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των υποθέσεων και των προβλημάτων της κοινωνίας, πυρετό που βίωσε η χώρα μας από τον Ιούλιο του 2011, στις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Πλατεία Συντάγματος όπως και σε πλατείες άλλων πόλεων, ιδρύθηκε η Εναλλακτική Δράση. Ήταν η περίοδος της μεγάλης και πολύμορφης κρίσης (οικονομικής, θεσμικής, κοινωνικής, οικολογικής, πολιτικής και ηθικής), αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν δεκαετίες πριν, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων (ελληνικών και ξένων). Ήταν μια κρίση που το κομματικό σύστημα όχι μόνο αποδείχθηκε ανίκανο να διαχειριστεί, αλλά με τις συνεχείς υπογραφές μνημονίων τη βάθυνε ακόμη περισσότερο, μέχρι που τελικά, το 2015, για μια ακόμη φορά στη νεότερη ιστορία στη χώρα μας επιβλήθηκε διεθνής οικονομικός έλεγχος και η δημόσια περιουσία, μέσω του Υπερταμείου, οδηγήθηκε σε διαχείριση από τους ξένους δανειστές, για 99 χρόνια, μέχρι το 2114.
Βιώνοντας αυτή την καταστροφική για τη φύση και την κοινωνία εμπειρία και διαπιστώνοντας, όπως προαναφέρθηκε, ότι το κομματικό σύστημα αδυνατεί να δώσει λύση ο λαός άρχισε να συνειδητοποιεί ότι είναι ανάγκη να πάρει ο ίδιος τις τύχες του στα χέρια του διεκδικώντας την άμεση και αποφασιστική συμμετοχή του σε όλους τους θεσμούς λήψεις αποφάσεων. Τα συνθήματα για άμεση δημοκρατία και αυτοδιαχείριση, κυριαρχούσαν σε όλες τις ανοιχτές συνελεύσεις στις πλατείες, όπως και στις μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
Σ’ αυτό το κλίμα μια παρέα φίλων και συναγωνιστών που συμμετείχαμε σε εκείνες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις, πραγματικές γιορτές δημοκρατίας, πήραμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε την Εναλλακτική Δράση.
Οι πρώτοι προβληματισμοί και οι συζητήσεις για τα κοινά, την αυτοδιαχείριση και την άμεση δημοκρατία.
Όσες και όσοι συμμετείχαμε στις πρώτες συζητήσεις συμφωνούσαμε ότι η απάντηση που τότε έδιναν, και συνεχίζουν να δίνουν όλα τα πολιτικά κόμματα για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή, η περίφημη «ανάπτυξη», πράσινη ή άλλη, που τη συνδέουν μάλιστα στη φαντασία των πολιτών με τις πολυπόθητες θέσεις εργασίας, την «πρόοδο» και την «ευημερία», όχι μόνο δε μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της καταστροφής της φύσης της οικονομικής εξαθλίωσης και του συνεχούς περιορισμού των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά τα οξύνει ακόμη περισσότερο.
Επειδή, λοιπόν, διαπιστώσαμε ότι η ανάθεση της λύσης των προβλημάτων σε εκπροσώπους κομμάτων, ή σε άλλους «εκπροσώπους» δεν έχει καμία θετική προοπτική και επηρεασμένοι/νες από τη συμμετοχή μας στις ανοιχτές συνελεύσεις στις πλατείες, αρχίσαμε να συζητούμε σε τακτικές συναντήσεις για τη δημιουργία μιας νέου τύπου συλλογικότητας. Μιας συλλογικότητας, στην οποία όσες και όσοι συμμετέχουν, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, αφενός θα οργανώνουν εκδηλώσεις, δράσεις και αγώνες τόσο για την προστασία της κοινής μας περιουσίας (φύση, ελεύθεροι χώροι, μνημεία πολιτισμού και ιστορίας) όσο και για την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών και αφετέρου θα προβάλλουν την ανάγκη για τη διαχείριση αυτών των κοινών αγαθών από τους ίδιους τους πολίτες μέσα από αυτόνομους θεσμούς, που οι ίδιοι θα δημιουργήσουν και θα λειτουργούν με άμεση δημοκρατία.
Στόχος μας ήταν και είναι να συμβάλλουμε στο να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητό ότι τα στοιχεία που έχουν ζωτική σημασία για την επιβίωσή μας, την ευημερία και την ποιότητα της ζωής μας (φύση και φυσικά οικοσυστήματα, ενέργεια, νερό, ελεύθεροι χώροι, παραλίες, δάση, ιστορικά μνημεία, καλλιτεχνική δημιουργία, ψυχαγωγία, παιδεία, υγεία, μεταφορές ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα κ.α.) είναι κοινά αγαθά και χρειάζεται όλοι και όλες μαζί αφενός μεν να τα υπερασπίσουμε από την απειλή της μετατροπής τους σε εμπορεύματα, κάτι που τους επιφυλάσσει η καπιταλιστική βαρβαρότητα, αφετέρου δε να τα διαχειριστούμε εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι και όχι το κράτος που στηρίζει την εμπορευματοποίησή τους και την εκποίησή τους σε ιδιωτικές εταιρείες.
Με αυτές τις σκέψεις αποφασίσαμε ότι η Εναλλακτική Δράση θα υπηρετεί τις ακόλουθες αρχές:
- Η οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας πρέπει να στοχεύει στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων και στην διατήρηση των φυσικών πόρων του πλανήτη.
- Οι παρεμβάσεις στη φύση πρέπει να χαρακτηρίζονται από πλήρη σεβασμό προς τα φυσικά οικοσυστήματα ( δάση, ποτάμια, ακτές, θάλασσες), τα οποία αποτελούν αδιαπραγμάτευτα δημόσια αγαθά.
- Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν δωρεάν τις βασικές υπηρεσίες που συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα της ζωής, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, η παροχή των οποίων είναι υπόθεση του κράτους.
- Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ανώτερος η κατώτερος εξαιτίας του χρώματος, της καταγωγής, των πολιτικών και θρησκευτικών του πεποιθήσεων ή του φύλου του.
- Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά και ισότιμα στην κοινωνική ζωή και να έχουν αποφασιστικό λόγο στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν.
- Η διεκδίκηση των σκοπών του συλλόγου, θα γίνεται με ειρηνικά μέσα. Στηριγμένοι στις αρχές αυτές θα αγωνιστούμε για μια κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιη οργάνωση της κοινωνίας, γιατί μόνο μια παρόμοια κοινωνία μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα της ζωής μας.