Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

•Η Εναλλακτική Δράση συμμετείχε και φέτος  στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2019.

 Φέτος το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας  είναι η μείωση της σπατάλης της ενέργειας, η μείωση των μετακινήσεων με ΙΧ, η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς και η στήριξη των μετακινήσεων με ποδήλατο ή με τα πόδια.

•Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» που από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους. Διαβάστε ΕΔΩ το νέο φυλλάδιο.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

 

• Γιορτή της Αποανάπτυξης - Σεπτέμβριος 14 & 15 / 2019 - Σταγιάτες Πηλίου.

Βρείτε μας στο fb : 

Γιορτή της Από Κοινού Συνέλευσης - Σταγιάτες Πηλίου

Και στην σελίδα : https://apokoinou.gr/


 

•Η Εναλλακτική Δράση συμμετείχε και φέτος  στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018: «Συνδυάζω - Μετακινούμαι!» 16-22 Σεπτεμβρίου .  http://www.mobilityweek.eu/

Διαβάστε το άρθρο του Γιώργος Δαρεμά, Διδάκτωρ Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας παν/μιο Sussex, Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου. › 

Ιδιωτική Αυτοκίνηση vs Ελεύθερη Δημόσια Συγκοινωνία.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου (ΕΔΩ)


 

•Μια ξεχωριστή γιορταστική εκδήλωση για την πασχαλινή εκδρομή στο Abruzzo  πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 11 Μαίου 2018 . Φίλοι και φίλες της Εναλλακτικής που συμμετείχαμε στην εκδρομή του Πάσχα  παρουσιάσαμε- με εικόνες και με λόγο τις εμπειρίες που ζήσαμε και την ενημέρωση που είχαμε στις οκτώ ημέρες που μείναμε εκεί.

 Περισσότερα (εδώ)

 

 

 Παρακολουθήστε το βίντεο που ετοιμάσαμε για την εμπειρία μας στο Abruzzo( εδώ )

 

 


 •Με μεγάλη συμμετοχή συλλογικοτήτων, κινημάτων και πολιτών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 στα Γιάννενα κινητοποίηση εναντίον των εξορύξεων Υδρογοναθράκων στην Ήπειρο. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συλλαλητήριο, μπροστά στην Περιφέρεια Ιωαννίνων, ενώ ακολούθησε μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Αντιπροσωπεία της Εναλλακτικής Δράσης, συμμετείχε στο συλλαλητήριο  με την Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου και τα μέλη της μοίρασαν το κείμενο που επισυνάπτουμε. Υπενθυμίζουμε ότι η Εναλλακτική Δράση τον Απρίλιο του  2012, στα πλαίσια των εκδηλώσεων River Action Kalamas, συνδιοργάνωσε από κοινού με τις Ομοσπονδίες Καλαμά και Πωγωνίου, τους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου και το Σύλλογο Καθαρός Καλαμάς επιστημονική διημερίδα στο Παρακάλαμο (Πωγώνι) με θέμα την ήπια ανάπτυξη στην Ήπειρο. 

 Ήταν η εποχή που η τότε κυβέρνηση της Ν∆ του ΠΑΣΟΚ και της ∆ΗΜΑΡ επιχειρούσε να ξεκινήσει από το Πωγώνι τη δημιουργία ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη), κάτι που θα είχε καταστροφικές  συνέπειες για όλη την Ήπειρο. Η προοπτική αυτή απετράπη με τις μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών, τόσο στην Ήπειρο όσο και στην Αθήνα. 

Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ξεκινώντας και πάλι από  την Ήπειρο, επιχειρεί να δημιουργήσει τόσο στην Ήπειρο, όσο και σε όλη τη Δυτική  Ελλάδα μια “Πετρελαϊκή ΕΟΖ”, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στο φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό, όσο και στην τοπική παραγωγή και οικονομία. Είναι σίγουρο όμως ότι το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις θα δώσει τη δική του απάντηση και θα ανατρέψει και αυτή τη φορά τα σχέδια της κυβέρνησης και των πολυεθνικών του πετρελαίου. 

Την κινητοποίηση συνδιοργάνωσαν οι Πρωτοβουλίες Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου, ενώ συμμετείχαν και δήλωσαν τη στήριξη τους δεκάδες συλλογικότητες από την Ήπειρο, αλλά και από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Η Νέα Ζηλανδία λέει ΟΧΙ στις μελλοντικές έρευνες και εξορύξεις. Σχετικό άρθρο -ανακοίνωση εδώ

Η ανακοίνωσή της Εναλλακτικής Δράσης ΕΔΩ    και το βίντεο ΕΔΩ

Κείμενο συμπαράστασης  των Ισπανών ( ΕΔΩ στα Ισπανικά)     ( Μετάφραση ΕΔΩ)

Η Οργάνωση του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου του π. εργοστασίου Can-Batlló στηρίζει την καταγγελία της Πρωτοβουλίας ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων συμφωνώντας με το κείμενο που συντάχθηκε από αυτήν. Η Επιτροπή Δραστηριοτήτων του Can Batlló 

Περισσότερα στην ιστοσελίδα www.savepirus.gr  


 

•Όπως είναι γνωστό σε όλη την Ήπειρο, διεξάγονται  “έρευνες” για εξόρυξη πετρελαίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (frackingOi “έρευνες” αυτές έχουν ήδη καταστροφικές συνέπειες –και αν συνεχισθούν θα έχουν ακόμη μεγαλύτερες- τόσο στο μοναδικό περιβάλλον της Ηπειρωτικής φύσης και  στην πλούσια ιστορική και λαογραφική της παράδοση, όσο και στην τοπική οικονομία.

Η Εναλλακτική Δράση που από την αρχή της δημιουργίας της έχει πάρει πρωτοβουλίες για την  προστασία και ήπια ανάπτυξη της Ηπείρου, συμπαραστέκεται στους φορείς και τα κινήματα που αγωνίζονται εναντίον της εξόρυξης και καλεί τα μέλη και τις/τους φίλους/ες της στην Ημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, ώρα 17.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια. 

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο επισυναπτόμενο link.


•Η Εναλλακτική Δράση με τις  Ομοσπονδίες Αδελφοτήτων  Καλαμά και Πωγωνίου, του Συλλόγου Καθαρός Καλαμάς και τη στήριξη των δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου συμμετείχαν το 2012 από κοινού στην πρωτοβουλία River Action Kalamas. Με διοργάνωση επιστημονικής   ημερίδας για την ήπια ανάπτυξη στα χωριά του Πωγωνίου, με συναντήσεις με δημάρχους, παραγωγικούς, πολιτιστικούς, οικολογικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, με συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα τηλεοράσεις και εφημερίδες είχαμε επισημάνει την ανάγκη ενός νέου μοντέλου ήπιας του ανάπτυξης για τα χωριά του Πωγωνίου, του Ζαγορίου και γενικότερα της Ηπείρου. Μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην τόνωση της τοπικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην προβολή των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς και στον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό.

Σήμερα που η κυβέρνηση επέλεξε με την εξόρυξη υδρογοναθράκων  το δρόμο της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, της διάλυσης της τοπικής παραγωγής και την υποβάθμιση των ιστορικών μνημείων, η διεκδίκηση των στόχων της πρωτοβουλίας River Action Kalamas, είναι όχι μόνο επίκαιρη, αλλά και επιτακτικά αναγκαία. 

Με το σκεπτικό αυτό καλούμε τους φίλους και τις φίλες της Εναλλακτικής Δράσης, αλλά και κάθε πολίτη να υπογράψει το προτεινόμενο ψήφισμα.  Υπογράφετε  ΕΔΩ 


• H Ώρα της Γής    Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, 20:30 – 21:30   

Η Ώρα της Γης είναι η μεγαλύτερη συμμετοχική εκστρατεία ευαισθητοποίησης που υπήρξε ποτέ για την προστασία του πλανήτη μας. Ξεκίνησε το 2007 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και έκτοτε κινητοποιεί εκατομμύρια πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς, κάθε χρόνο σε περισσότερες από 170 χώρες. Φέτος, έρχεται το Σάββατο 24 Μαρτίου και μας καλεί να σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα, 20:30 με 21:30 και να συνδεθούμε με τη μοναδική ζωή που μας περιβάλλει! www.wwf.gr


 • Σώστε το Μεγάλο Καβούρι (το ψήφισμα Avaaz εδώ )

 •Ψήφισμα Avaaz για την καταστροφή του Αμαζονίου (εδώ). 


 • Δωρεάν διάθεση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών απο τον  Περιβαλλοντικό Όμιλο Σαλαμίνας (περισσότερα εδώ).  


  • Όχι στις νέες συμβάσεις για υδρογονάνθρακες (περισσότερα εδώ 


• Παγκόσμια Ημέρα για τη Μάνα Γη. 

Η Εναλλακτική Δράση διοργάνωσε  με τη στήριξη του χώρου τέχνης “Πολυμήχανο”  και του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου “Nosotros”, 

τετραήμερο 21-24 Απριλίου 2017 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μάνα Γη

Την Παρασκευή 21 Απριλίου παρουσιάστηκε το βιβλίο Vivir Bier του Fernando Mamani  και πολίτες της Νότιας Αμερικής μετέφεραν τις εμπειρίες τους.  Το Σάββατο 22 Απριλίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής από τους μαθητές της Σχολής ζωγραφικής με την επίβλεψη του ζωγράφου Στράτου Ασλανίδη, στον αυτοδιαχειριζόμενου χώρου “Nosotros”. Η έκθεση συνεχίστηκε  μέχρι 6 Μαΐου και όσοι εξέθεσαν έργα παρέλαβανέπαινο συμμετοχής. Tην Κυριακή 23 Απριλίου έγινε πεζοπορία στον Κιθαιρώνα και καλλιτεχνικά δρώμενα στην φύση αφιερωμένα στην Μάνα Γη. Ακόμα  επισκεφτήκαμε το  υπέροχο κάστρο στις Ελευθερές. Τέλος οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 24 Απριλίου με την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης “Η Γυναίκα του Δάσους” του συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιάννη Πετρόπουλου,  που έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση. Υπάρχει διαθέσιμο σχετικό βίντεο. Δείτε το  εδώ.  

 Όποιος θέλει να φτάσει στην πηγή πρέπει να πάει κόντρα στο ρεύμα 

 Όταν πολεμάς για  τη  Λευτεριά , είσαι  κιόλας   Λεύτερος   -  Ν. Καζαντζάκης

“Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας”

Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)  

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?