Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

2021


• Ο θεματικός Συντονισμός για τα Ιστορικά Μνημεία και τον Πολιτισμό θα πραγματοποιήσει την πρώτη ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο 20 Μαρτίου

 

 

 


2020


 

• Φίλες και φίλοι, μετά από τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, που ήδη έχει αρχίσει, τα σεμινάρια ιστορίας θα γίνονται πλέον με φυσική παρουσία. Ως προς τα διαδικτυακά σεμινάρια, που διοργανώθηκαν εθελοντικά για το χρονικό διάστημα του υποχρεωτικού εγκλεισμού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι, κατά γενική ομολογία ήταν επιτυχημένα: Δήλωσαν συμμετοχή και παρακολούθησαν περίπου 50 φίλοι και φίλες. Στο διάστημα αυτό ολοκληρώσαμε, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, δύο βασικές πηγές για την Ελληνική Επανάσταση του ’21, την Ελληνική Νομαρχία και τα κείμενα του Απαγορευμένου Μανιφέστου (Επαναστατική Προκήρυξη, τα Δίκαια του Ανθρώπου, τη Νέα Πολιτική Διοίκηση και το Θούρια), έργα μεγάλων στοχαστών όπως ο Ανώνυμος και ο Ρήγας Φεραίος. 

Για την επιτυχία των διαδικτυακών σεμιναρίων θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους και όλες, τόσο για το ενδιαφέρον με το οποίο παρακολουθήσατε, όσο και για τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που κάναμε. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις φίλες,  Μιμίκα Θεοδωρίδου και  Νόρα Πολυδούρη, για τις εξαιρετικές αναγνώσεις των κειμένων, που συνέβαλλαν καθοριστικά τόσο στη σωστή παρουσίαση, όσο και στην κατανόησή τους.

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, θα συνεχίσουμε τα σεμινάρια με φυσική παρουσία και θα ασχοληθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες για την Επανάσταση του 1821, ενόψει της συμπλήρωσης των 200 χρόνων  (1821-2021) και των εκδηλώσεων που θα συνδιοργανώσουμε με άλλους φορείς για το πολύ σημαντικό αυτό γεγονός. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, στην Ελληνική Νομαρχία και τα κείμενα του Ρήγα θα επανερχόμαστε συχνά, αφού είναι κείμενα που χαράζουν τον προσανατολισμό και τους στόχους για την Ελληνική Επανάσταση και θα μπορούμε να κρίνουμε κατά πόσον αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν. 

Από τη Δευτέρα τα σεμινάρια ιστορίας θα γίνονται κάθε Δευτέρα 6-8μμ στη Βούλα και κάθε Παρασκευή 6-8μμ. στο κέντρο της Αθήνας 

Στη Βούλα, λόγω του περιορισμένου χώρου,  θα γίνονται σε ανοιχτό χώρο, στο θεατράκι, μέσα στο άλσος, στην Κεντρική Πλατεία της Βούλας. Στο χώρο αυτό (φωτό) με τις απαιτούμενες αποστάσεις χωρούν 30 άτομα.  Στο κέντρο θα γίνονται στα γραφεία, όπου με απόσταση 1,5μ χωρούν 15 άτομα. Στα γραφεία θα υπάρχουν αντισηπτικά και φυσικά καλός εξαερισμός. Για όσες και όσους δε θα μπορούν να τα παρακολουθούν με φυσική παρουσία, θα γίνει προσπάθεια να βιντεοσκοπούνται και να ανεβαίνουν στο youtube της Εναλλακτικής Δράσης. 

Παράλληλα θα αρχίσουν σταδιακά να οργανώνονται και άλλες εκδηλώσεις, όπως τα υπόλοιπα σεμινάρια και μαθήματα, περίπατοι και ξεναγήσεις σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν πράσινο, (τη Δευτέρα 18/5, ανοίγουν επίσης και οι αρχαιολογικοί χώροι). Η γιορταστική εκδήλωση που έχει προγραμματισθεί για τις 19 Ιουνίου θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, με μεζέδες και ζωντανή μουσική στον πολύ μεγάλο κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, ενώ επίσης προετοιμάζονται, ανάλογα πάντα με τις εξελίξεις στον κοροναϊό, και οι καλοκαιρινές μας διακοπές σε όμορφα νησάκια. Για κάθε ένα από τα προγράμματα αυτά, φυσικά, θα βγαίνει αναλυτική ενημέρωση. 

 Προϋπόθεση για όλα αυτά, βέβαια, είναι οι αποφάσεις της Επιτροπής  του Υπουργείου Υγείας και η αυστηρή  τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.   

Ευχόμαστε σε όλες και όλους υγεία και να βγούμε και πάλι στους δρόμους ακόμη πιο δυνατές και πιο δυνατοί.  

Για περισσότερες πληροφορίες: Νόρα Πολυδούρη    (6949138298)  


 

Σύντροφε Μανόλη, δε θα σου πω κανένα "αντίο"   


• ΠΡΙΝ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ Η ΒΙΟΜΕ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ   ΩΡΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ. 

Οι εργάτες του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη έχουν μια ιστορία να μας διηγηθούν: Το 2011, η εργοδοσία αποχώρησε από το εργοστάσιο παίρνοντας μαζί της τα κέρδη και αφήνοντας εργοστάσιο και εργάτες στη μοίρα τους. 

Τότε οι εργάτες, αποφάσισαν να πάρουν τη μοίρα στα δικά τους χέρια. Και έτσι εμπνευσμένοι από το κίνημα Fabricas Sin Patron (Εργοστάσια Χωρίς Αφεντικά) το εργοστάσιο άρχισε και πάλι να λειτουργεί, με τους εργάτες όμως τώρα να έχουν λόγο στις αποφάσεις του εργοστασίου, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. 

Φέτος συμπληρώνονται 7 χρόνια από τότε που οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ, άνοιξαν και στην Ελλάδα το δρόμο της αυτοδιεύθυνσης και της αυτοδιαχείρησης στον χώρο εργασίας.Οι εργάτες αυτοί σκαρφίστηκαν μια λύση μπροστά στην κρίση και το οικονομικό αδιέξοδο που παράγει ο καπιταλισμός. Το εργοστάσιο παράγει εξαιρετικής ποιότητας καθαριστικά και προϊόντα υγιεινής. Τα προϊόντα αυτά είναι είτε φυσικά, είτε οικολογικά. Σε κάθε περίπτωση είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η τιμή τους καθορίζεται έτσι ώστε να είναι από τη μια προσιτά στους καταναλωτές, από την άλλη να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των εργατών και του εργοστασίου. 

Το εργοστάσιο λειτουργεί με τη συμμετοχή της κοινωνίας. 

- Στις αποφάσεις για την λειτουργία του εργοστασίου, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, συμμετέχουν και πολίτες σε μία ανοιχτή συνέλευση. Κι έτσι, δεν παράγονται προϊόντα που θα ικανοποιήσουν τις πλασματικές ανάγκες των πολιτών με σκοπό το κέρδος κάποιων λίγων, αλλά παράγονται προϊόντα που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας και του περιβάλλοντος γύρω μας. 

- Το πλεόνασμα προσφέρεται πάλι πίσω στην κοινωνία είτε μέσω ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είτε μέσω κοινωνικών δράσεων. Ένα κοινωνικό ιατρείο λειτουργούσε στο εργοστάσιο προσφέροντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όποιον το είχε ανάγκη. 

Το εργοστάσιο έγινε αφετηρία των κινημάτων. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο σήμερα γνωρίζουν και μιλούν για το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ. 

Μας καλεί λοιπόν να περπατήσουμε μαζί της αγοράζοντας τα προϊόντα της, αφενός για να υποστηρίξουμε το πρωτόγνωρο για τη χώρα μας εγχείρημα και το αγωνιστικό παράδειγμα των εργατών και αφετέρου για να διαδώσουμε τις ιδέες της αυτοδιαχείρησης και της άμεσης δημοκρατίας στην κοινωνία. 

Υπεύθυνη για επικοινωνία και παραγγελίες προϊόντων   Άννα Καλουμένου 6944207403 ή στο www.viomecoop.com 

 


•  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020, 7.30μμ   

 ΕΚΔΗΛΩΣΗ    “ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ” 


 

•Ο καπιταλισμός προχωρά στην ανακατάκτηση του κόσμου, κηρύσσοντας τον πόλεμο ενάντια σε κάθε μορφής ζωή.  Η καπιταλιστική  μηχανή για να ικανοποιήσει την ακόρεστη δίψα της για κέρδη επιδιώκει – μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων (πράσινων ή όποιου άλλου χρώματος), αναπλάσεων, εξευγενισμών –  να μετατρέψει σε εμπόρευμα τη γη, τον αέρα, τα βουνά, τα νερά, την ελευθερία, την ίδια τη ζωή, αφήνοντας στο διάβα της ως κληρονομία και αποτύπωμα, άγονη γη, καταστροφή και θάνατο.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στον εφιάλτη που μας επιβάλλουν οι από πάνω.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 12 μεσημέρι

Ακαδημίας 50-Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Συμμετέχουμε στην εκδήλωση που οργανώνουν το paliacate Zapatistas και η Σπίθα Αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας και των Ιθαγενών Λαών

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ 

2019  


   •Παρασκευτή 29 Νοεμβρίου--Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις στους Ζαπατίστας

 Ο EZLN σπάει το στρατιωτικό κλοιό, καταλαμβάνει εδάφη & ιδρύει 7 νέα καρακόλ, αυτόνομους δήμους & κέντρα αυτόνομης αντίστασης και Ζαπατιστικής εξέγερσης.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν του EZLN για τη δημιουργία των νέων καρακόλ εδώ: 

• ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ   ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019. 


 

• ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 10/2/2019 

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών από τη Θεσσαλονίκη,  την Καλαμαριά καθώς και από δήμους της Χαλκιδικής που υφίστανται τις καταστροφικές επιπτώσεις από την εξορυκτική δραστηριότητα της πολυεθνικής Eldorado  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, η εκδήλωση με θέμα «Από τις ΣΚΟΥΡΙΕΣ έως το ΜΕΞΙΚΟ. Ο αγώνας για την προστασία των ιστορικών μνημείων σε ολόκληρο τον κόσμο»., που οργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης και ο Πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος  “Μπουμπουλίνα”, της Καλαμαριάς με τη στήριξη της Σύμπραξης για τα Ιστορικά  Μνημεία.   Δελτίο Τύπου ΕΔΩ


 

 

 

 

 

 

 

 


• STOP ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ       Πραγματοποιήθηκε στις  21 Φλεβάρη 2019: πορεία στην Αθήνα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.  Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,  

Η Εναλλακτική Δράση συμμετείχε στην κινητοποίηση εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων που συνδιοργανώνουν Πρωτοβουλίες εναντίον των εξορύξεων από όλη την Ελλάδα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ  

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ για τις καταστροφικές συνέπειες που είχαν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ορεινή περιοχή Βασιλικάτα στη νότια Ιταλία. 


• Και φέτος, για μια ακόμη φορά, η Ενναλακτική Δράση  πραγματοπο;ίησε το καθιερωμένο γλεντάκι του χειμώνα με σπιτικούς μεζέδες, ποτό και με μια ρεμπέτικη κομπανία φίλων, την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019  


 • Οι ενημερωτικές συναντήσεις στην Πόλη του Μεξικού,  με θέμα την προστασία και τη διαχείριση των ιστορικών μνημείων από την κοινωνία συνεχίζονται με έντονο ενδιαφέρον και ήδη προέκυψε η πρώτη πρωτοβουλία για ανάληψη δράσεων.

Συγκεκριμένα στην ενημερωτική συνάντηση με φοιτητές στην φοιτητική εστία  (Honorable Casa Nacinal de Estudiante) έγινε γνωστό ότι το κτίριο της εστίας, ένα εξαιρετικό νεοκλασικό του 1910  https://hcnemexico.es.tl,

 η κυβέρνηση σχεδιάζει να το παραχωρήσει σε εταιρία για να το ανακαινίσει και να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο. Στο τέλος της συζήτησης οι φοιτητές αποφάσισαν να συζητήσουν το θέμα στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση και να οργανώσουν τις αντιδράσεις ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους κατοίκους της συνοικίας και άλλα κινήματα της πόλης.

Μετά από λίγες ημέρες  παρόμοια συνά&

 Όποιος θέλει να φτάσει στην πηγή πρέπει να πάει κόντρα στο ρεύμα 

 Όταν πολεμάς για  τη  Λευτεριά , είσαι  κιόλας   Λεύτερος   -  Ν. Καζαντζάκης

“Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας”

Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)  

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?