Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

2020

 


• ΠΡΙΝ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ Η ΒΙΟΜΕ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ   ΩΡΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ. 

Οι εργάτες του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη έχουν μια ιστορία να μας διηγηθούν: Το 2011, η εργοδοσία αποχώρησε από το εργοστάσιο παίρνοντας μαζί της τα κέρδη και αφήνοντας εργοστάσιο και εργάτες στη μοίρα τους. 

Τότε οι εργάτες, αποφάσισαν να πάρουν τη μοίρα στα δικά τους χέρια. Και έτσι εμπνευσμένοι από το κίνημα Fabricas Sin Patron (Εργοστάσια Χωρίς Αφεντικά) το εργοστάσιο άρχισε και πάλι να λειτουργεί, με τους εργάτες όμως τώρα να έχουν λόγο στις αποφάσεις του εργοστασίου, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. 

Φέτος συμπληρώνονται 7 χρόνια από τότε που οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ, άνοιξαν και στην Ελλάδα το δρόμο της αυτοδιεύθυνσης και της αυτοδιαχείρησης στον χώρο εργασίας.Οι εργάτες αυτοί σκαρφίστηκαν μια λύση μπροστά στην κρίση και το οικονομικό αδιέξοδο που παράγει ο καπιταλισμός. Το εργοστάσιο παράγει εξαιρετικής ποιότητας καθαριστικά και προϊόντα υγιεινής. Τα προϊόντα αυτά είναι είτε φυσικά, είτε οικολογικά. Σε κάθε περίπτωση είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η τιμή τους καθορίζεται έτσι ώστε να είναι από τη μια προσιτά στους καταναλωτές, από την άλλη να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των εργατών και του εργοστασίου. 

Το εργοστάσιο λειτουργεί με τη συμμετοχή της κοινωνίας. 

- Στις αποφάσεις για την λειτουργία του εργοστασίου, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, συμμετέχουν και πολίτες σε μία ανοιχτή συνέλευση. Κι έτσι, δεν παράγονται προϊόντα που θα ικανοποιήσουν τις πλασματικές ανάγκες των πολιτών με σκοπό το κέρδος κάποιων λίγων, αλλά παράγονται προϊόντα που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας και του περιβάλλοντος γύρω μας. 

- Το πλεόνασμα προσφέρεται πάλι πίσω στην κοινωνία είτε μέσω ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είτε μέσω κοινωνικών δράσεων. Ένα κοινωνικό ιατρείο λειτουργούσε στο εργοστάσιο προσφέροντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όποιον το είχε ανάγκη. 

Το εργοστάσιο έγινε αφετηρία των κινημάτων. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο σήμερα γνωρίζουν και μιλούν για το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ. 

Μας καλεί λοιπόν να περπατήσουμε μαζί της αγοράζοντας τα προϊόντα της, αφενός για να υποστηρίξουμε το πρωτόγνωρο για τη χώρα μας εγχείρημα και το αγωνιστικό παράδειγμα των εργατών και αφετέρου για να διαδώσουμε τις ιδέες της αυτοδιαχείρησης και της άμεσης δημοκρατίας στην κοινωνία. 

Υπεύθυνη για επικοινωνία και παραγγελίες προϊόντων   Άννα Καλουμένου 6944207403 ή στο www.viomecoop.com 

 


•  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020, 7.30μμ   

 ΕΚΔΗΛΩΣΗ    “ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ” 


 

•Ο καπιταλισμός προχωρά στην ανακατάκτηση του κόσμου, κηρύσσοντας τον πόλεμο ενάντια σε κάθε μορφής ζωή.  Η καπιταλιστική  μηχανή για να ικανοποιήσει την ακόρεστη δίψα της για κέρδη επιδιώκει – μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων (πράσινων ή όποιου άλλου χρώματος), αναπλάσεων, εξευγενισμών –  να μετατρέψει σε εμπόρευμα τη γη, τον αέρα, τα βουνά, τα νερά, την ελευθερία, την ίδια τη ζωή, αφήνοντας στο διάβα της ως κληρονομία και αποτύπωμα, άγονη γη, καταστροφή και θάνατο.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στον εφιάλτη που μας επιβάλλουν οι από πάνω.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 12 μεσημέρι

Ακαδημίας 50-Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Συμμετέχουμε στην εκδήλωση που οργανώνουν το paliacate Zapatistas και η Σπίθα Αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας και των Ιθαγενών Λαών

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ 

2019  


   •Παρασκευτή 29 Νοεμβρίου--Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις στους Ζαπατίστας

 Ο EZLN σπάει το στρατιωτικό κλοιό, καταλαμβάνει εδάφη & ιδρύει 7 νέα καρακόλ, αυτόνομους δήμους & κέντρα αυτόνομης αντίστασης και Ζαπατιστικής εξέγερσης.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν του EZLN για τη δημιουργία των νέων καρακόλ εδώ: 

• ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ   ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019. 


 

• ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 10/2/2019 

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών από τη Θεσσαλονίκη,  την Καλαμαριά καθώς και από δήμους της Χαλκιδικής που υφίστανται τις καταστροφικές επιπτώσεις από την εξορυκτική δραστηριότητα της πολυεθνικής Eldorado  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, η εκδήλωση με θέμα «Από τις ΣΚΟΥΡΙΕΣ έως το ΜΕΞΙΚΟ. Ο αγώνας για την προστασία των ιστορικών μνημείων σε ολόκληρο τον κόσμο»., που οργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης και ο Πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος  “Μπουμπουλίνα”, της Καλαμαριάς με τη στήριξη της Σύμπραξης για τα Ιστορικά  Μνημεία.   Δελτίο Τύπου ΕΔΩ


 

 

 

 

 

 

 

 


• STOP ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ       Πραγματοποιήθηκε στις  21 Φλεβάρη 2019: πορεία στην Αθήνα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.  Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,  

Η Εναλλακτική Δράση συμμετείχε στην κινητοποίηση εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων που συνδιοργανώνουν Πρωτοβουλίες εναντίον των εξορύξεων από όλη την Ελλάδα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ  

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ για τις καταστροφικές συνέπειες που είχαν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ορεινή περιοχή Βασιλικάτα στη νότια Ιταλία. 


• Και φέτος, για μια ακόμη φορά, η Ενναλακτική Δράση  πραγματοπο;ίησε το καθιερωμένο γλεντάκι του χειμώνα με σπιτικούς μεζέδες, ποτό και με μια ρεμπέτικη κομπανία φίλων, την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019


 

 


 • Οι ενημερωτικές συναντήσεις στην Πόλη του Μεξικού,  με θέμα την προστασία και τη διαχείριση των ιστορικών μνημείων από την κοινωνία συνεχίζονται με έντονο ενδιαφέρον και ήδη προέκυψε η πρώτη πρωτοβουλία για ανάληψη δράσεων.

Συγκεκριμένα στην ενημερωτική συνάντηση με φοιτητές στην φοιτητική εστία  (Honorable Casa Nacinal de Estudiante) έγινε γνωστό ότι το κτίριο της εστίας, ένα εξαιρετικό νεοκλασικό του 1910  https://hcnemexico.es.tl,

 η κυβέρνηση σχεδιάζει να το παραχωρήσει σε εταιρία για να το ανακαινίσει και να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο. Στο τέλος της συζήτησης οι φοιτητές αποφάσισαν να συζητήσουν το θέμα στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση και να οργανώσουν τις αντιδράσεις ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους κατοίκους της συνοικίας και άλλα κινήματα της πόλης.

Μετά από λίγες ημέρες  παρόμοια συνάντηση με θέμα τα ιστορικά μνημεία έγινε στα γραφεία του Συνδικάτου των εργαζομένων στην ηλεκτρική ενέργεια www.sme.org.mx, που αριθμεί περίπου  17000 εργαζόμενους. Τα γραφεία βρίσκονται στο κατειλημμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και η συντονιστική επιτροπή της ανοιχτής συνέλευσης με την οποία έγινε η συζήτηση συμφώνησε  να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την ιδιαίτερη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκτός από αυτό συμφώνησαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία των φοιτητών ενάντια στην εκποίηση της φοιτητικής εστίας, που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Επίσης το θέμα της προστασίας των ιστορικών μνημείων και της διαχείρισής τους από την κοινωνία ετέθη σε επιστημονική ημερίδα που έγινε με παρουσία επιστημόνων από διάφορους κλάδους στο Πολυεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μεξικού https://www.crim.unam.mx/web. Στη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό όλοι οι επιστήμονες   που παραβρέθηκαν έδωσαν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή και θεώρησαν σημαντικό, όπως τόνισαν,   το ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελλάδα. Επίσης όλοι θεώρησαν αυτονόητη υποχρέωσή τους να στηρίξουν με κάθε τρόπο,  όπως είπαν, τον αγώνα των φοιτητών να μην εκποιηθεί η φοιτητική εστία. Μετά το τέλος της ημερίδας είχαμε την ευκαιρία σε ένα πολύ όμορφο γεύμα να συζητήσουμε πιο ελεύθερα και για το θέμα αυτό αλλά και για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Φάνηκαν πολύ ενημερωμένοι για τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, γιατί και στο Μεξικό  έχει εκλεγεί μια αριστερή κυβέρνηση που θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου και αγωνίζονται για να μην οδηγηθεί η αριστερά στο Μεξικό σε αποτυχία, όπως έγινε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. 

 Από τις μέχρι τώρα ενημερωτικές συναντήσεις με κοινωνικά κινήματα και επιστημονικούς φορείς φαίνεται πως η ανάγκη για την προστασία των ιστορικών μνημείων από την ίδια την κοινωνία, που έχει ξεκινήσει από τη χώρα μας με την Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία και παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2017 στην 6ηΔιεθνή Συνάντηση για την Οικονομία των Εργαζομένων που έγινε στο Μπουένος Άιρες βρίσκει ευρύτερη απήχηση, γιατί εκτός από την Ισπανία, την Ουρουγουάη και το Μεξικό που είναι σε εξέλιξη διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα, συναγωνιστές από τη Γερμανία και την Ιταλία και την Κούβα, που βρίσκονται εδώ στο Μεξικό έδειξαν ενδιαφέρον  για την πρωτοβουλία αυτή.

Ένα επίσης σημαντικό γεγονός που έγινε αυτές τις ημέρες είναι η μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στις 26 του Αυγούστου και πραγματοποιείται στις 26 κάθε μήνα στη μνήμη των 43 δολοφονημένων  φοιτητών και ιθαγενών που στις 26 Σεπτεμβρίου του 2014 συμμετείχαν σε μια μεγάλη διαδήλωση στο Μεξικό διεκδικώντας ισότιμες συνθήκες μόρφωσης για τα παιδιά των ιθαγενών. 

Σχετικά με τις τετραήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι  Ζαπατίστας στο Καρακόλ Μορέλια, στην περιοχή Τσιάπας όπως και για τις επιστημονικές συναντήσεις σχετικά με την ιστορία των ιθαγενών  (Μάγια, Αζτέκα, Ολμέκα, Τολτέκα, Τεοτιουακάνα, Μιστέκα κ.α),  και τις επισκέψεις στα αντίστοιχα ιστορικά μνημεία, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις στην Αθήνα. Επίσης η ιστορία των ιθαγενών με πλούσιο επιστημονικό και φωτογραφικό υλικό θα ενταχθεί στα σεμινάρια ιστορίας που πραγματοποιεί η Εναλλακτική Δράση.   

Μάκης Σταύρου.

 


 

•Για μια ακόμη χρονιά έφθασε στο τέλος του ο κύκλος των σεμιναρίων και των μαθημάτων (ιστορία, σχολή ξεναγών, ζωγραφική, επιστημονική αθεΐα, ισπανικά, γαλλικά και αγγλικά) που προσφέρει ελεύθερα η Εναλλακτική Δράση σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δασκάλους και τις δασκάλες που τόσα χρόνια διαθέτουν ανιδιοτελώς το χρόνο τους για να στηρίξουν το  εθελοντικό έργο της Εναλλακτικής Δράσης. Πιστεύουμε ότι από τη νέα θα έχουμε τη χαρά να προσφέρουμε και άλλα μαθήματα. 

Για φέτος, όπως άλλωστε κάνουμε κάθε χρόνο, ο κύκλος των μαθημάτων έκλεισε με μια όμορφη βραδιά με φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική. Μας τίμησαν πολλοί φίλοι και φίλες καθώς και νέοι που θα είναι κοντά μας απο τον Σεπτέμβρη.

Η έκθεση έργων ζωγραφικής ,από το τμήμα της Αθήνας ,πραγματοποιήθηκε  και βραβεύθηκαν οι συμμετέχοντες. Παρακολουθήστε εδώ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ευχάριστο και φιλικό χώρο του κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο. 


 Η Εναλλακτική δράση από το 2011 και μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει  ποικίλο έργο, κοινωνικές δράσεις, συμμετοχές σε διεθνείς εκδηλώσεις και πολλές συνεργασίες. 


Το 2015 συμμετείχαμε στην διοργάνωση Ημερίδας με θέμα: ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ . 

 

 Όποιος θέλει να φτάσει στην πηγή πρέπει να πάει κόντρα στο ρεύμα 

 Όταν πολεμάς για  τη  Λευτεριά , είσαι  κιόλας   Λεύτερος   -  Ν. Καζαντζάκης

“Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας”

Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)  

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?