Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

2019  


 

     •Παρασκευτή 29 Νοεμβρίου--Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις στους Ζαπατίστας

 Ο EZLN σπάει το στρατιωτικό κλοιό, καταλαμβάνει εδάφη & ιδρύει 7 νέα καρακόλ, αυτόνομους δήμους & κέντρα αυτόνομης αντίστασης και Ζαπατιστικής εξέγερσης.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν του EZLN για τη δημιουργία των νέων καρακόλ εδώ: 

• ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ   ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019. 


 

• ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 10/2/2019 

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών από τη Θεσσαλονίκη,  την Καλαμαριά καθώς και από δήμους της Χαλκιδικής που υφίστανται τις καταστροφικές επιπτώσεις από την εξορυκτική δραστηριότητα της πολυεθνικής Eldorado  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, η εκδήλωση με θέμα «Από τις ΣΚΟΥΡΙΕΣ έως το ΜΕΞΙΚΟ. Ο αγώνας για την προστασία των ιστορικών μνημείων σε ολόκληρο τον κόσμο»., που οργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης και ο Πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος  “Μπουμπουλίνα”, της Καλαμαριάς με τη στήριξη της Σύμπραξης για τα Ιστορικά  Μνημεία.   Δελτίο Τύπου ΕΔΩ


 

 

 

 

 

 

 

 


• STOP ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ       Πραγματοποιήθηκε στις  21 Φλεβάρη 2019: πορεία στην Αθήνα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.  Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,  

Η Εναλλακτική Δράση συμμετείχε στην κινητοποίηση εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων που συνδιοργανώνουν Πρωτοβουλίες εναντίον των εξορύξεων από όλη την Ελλάδα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ  

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ για τις καταστροφικές συνέπειες που είχαν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ορεινή περιοχή Βασιλικάτα στη νότια Ιταλία. 


• Και φέτος, για μια ακόμη φορά, η Ενναλακτική Δράση  πραγματοπο;ίησε το καθιερωμένο γλεντάκι του χειμώνα με σπιτικούς μεζέδες, ποτό και με μια ρεμπέτικη κομπανία φίλων, την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019


 

Μεξικό 2018   


 

• Από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2018,  πραγματοποιείται στο Μεξικό η 3η Παναμερικανική Συνάντηση για την Οικονομία των Εργαζομένων, που επικεντρώνει,  στην αυτοδιαχείριση και την άμεση δημοκρατία, τόσο στους χώρους δουλείας, όσο και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν μέλη και εκπρόσωποι κινημάτων, επιστημονικών φορέων και άλλων συλλογικοτήτων κυρίως από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, και Καραϊβική (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Μεξικό, Ονδούρα, Βενεζουέλα, Γουατεμάλα, Κούβα κ.α), όπως και πολλά μέλη κινημάτων από την Ευρώπη.

 

Στην Διεθνή αυτή Συνάντηση θα υπάρξει  και πάλι ,πάνελ με θέμα την προστασία και τη διαχείριση των ιστορικών μνημείων από την ίδια την κοινωνία, αφού όπως φαίνεται τα ιστορικά μνημεία σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κίνδυνο. Στο πάνελ όπως μπορείτε να διαβάσετε στο πρόγραμμα,  θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κινημάτων από βορειοαμερικανικές χώρες  και  ο υπογραφόμενος σαν εκπρόσωπος                                   της Σύμπραξης για τα Ιστορικά Μνημεία.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία κινήματος για την προστασία και διαχείριση των ιστορικών μνημείων από την ίδια την κοινωνία ξεκίνησε από την Εναλλακτική Δράση και επίσημα παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στην 6η Παγκόσμια Συνάντηση για την Οικονομία των Εργαζομένων που έγινε στα τέλη Αυγούστου του 2017 στο Μπουένος Άϊρες (Αργεντινή)

 

Μάκης Σταύρου 

 

http://encuentrolaeconomiadelostrabajadores.com/index.html  


 • Οι ενημερωτικές συναντήσεις στην Πόλη του Μεξικού,  με θέμα την προστασία και τη διαχείριση των ιστορικών μνημείων από την κοινωνία συνεχίζονται με έντονο ενδιαφέρον και ήδη προέκυψε η πρώτη πρωτοβουλία για ανάληψη δράσεων.

Συγκεκριμένα στην ενημερωτική συνάντηση με φοιτητές στην φοιτητική εστία  (Honorable Casa Nacinal de Estudiante) έγινε γνωστό ότι το κτίριο της εστίας, ένα εξαιρετικό νεοκλασικό του 1910  https://hcnemexico.es.tl,

 η κυβέρνηση σχεδιάζει να το παραχωρήσει σε εταιρία για να το ανακαινίσει και να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο. Στο τέλος της συζήτησης οι φοιτητές αποφάσισαν να συζητήσουν το θέμα στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση και να οργανώσουν τις αντιδράσεις ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους κατοίκους της συνοικίας και άλλα κινήματα της πόλης.

Μετά από λίγες ημέρες  παρόμοια συνάντηση με θέμα τα ιστορικά μνημεία έγινε στα γραφεία του Συνδικάτου των εργαζομένων στην ηλεκτρική ενέργεια www.sme.org.mx, που αριθμεί περίπου  17000 εργαζόμενους. Τα γραφεία βρίσκονται στο κατειλημμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και η συντονιστική επιτροπή της ανοιχτής συνέλευσης με την οποία έγινε η συζήτηση συμφώνησε  να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την ιδιαίτερη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκτός από αυτό συμφώνησαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία των φοιτητών ενάντια στην εκποίηση της φοιτητικής εστίας, που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Επίσης το θέμα της προστασίας των ιστορικών μνημείων και της διαχείρισής τους από την κοινωνία ετέθη σε επιστημονική ημερίδα που έγινε με παρουσία επιστημόνων από διάφορους κλάδους στο Πολυεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μεξικού https://www.crim.unam.mx/web. Στη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό όλοι οι επιστήμονες   που παραβρέθηκαν έδωσαν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή και θεώρησαν σημαντικό, όπως τόνισαν,   το ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελλάδα. Επίσης όλοι θεώρησαν αυτονόητη υποχρέωσή τους να στηρίξουν με κάθε τρόπο,  όπως είπαν, τον αγώνα των φοιτητών να μην εκποιηθεί η φοιτητική εστία. Μετά το τέλος της ημερίδας είχαμε την ευκαιρία σε ένα πολύ όμορφο γεύμα να συζητήσουμε πιο ελεύθερα και για το θέμα αυτό αλλά και για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Φάνηκαν πολύ ενημερωμένοι για τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, γιατί και στο Μεξικό  έχει εκλεγεί μια αριστερή κυβέρνηση που θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου και αγωνίζονται για να μην οδηγηθεί η αριστερά στο Μεξικό σε αποτυχία, όπως έγινε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. 

 Από τις μέχρι τώρα ενημερωτικές συναντήσεις με κοινωνικά κινήματα και επιστημονικούς φορείς φαίνεται πως η ανάγκη για την προστασία των ιστορικών μνημείων από την ίδια την κοινωνία, που έχει ξεκινήσει από τη χώρα μας με την Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία και παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2017 στην 6ηΔιεθνή Συνάντηση για την Οικονομία των Εργαζομένων που έγινε στο Μπουένος Άιρες βρίσκει ευρύτερη απήχηση, γιατί εκτός από την Ισπανία, την Ουρουγουάη και το Μεξικό που είναι σε εξέλιξη διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα, συναγωνιστές από τη Γερμανία και την Ιταλία και την Κούβα, που βρίσκονται εδώ στο Μεξικό έδειξαν ενδιαφέρον  για την πρωτοβουλία αυτή.

Ένα επίσης σημαντικό γεγονός που έγινε αυτές τις ημέρες είναι η μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στις 26 του Αυγούστου και πραγματοποιείται στις 26 κάθε μήνα στη μνήμη των 43 δολοφονημένων  φοιτητών και ιθαγενών που στις 26 Σεπτεμβρίου του 2014 συμμετείχαν σε μια μεγάλη διαδήλωση στο Μεξικό διεκδικώντας ισότιμες συνθήκες μόρφωσης για τα παιδιά των ιθαγενών. 

Σχετικά με τις τετραήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι  Ζαπατίστας στο Καρακόλ Μορέλια, στην περιοχή Τσιάπας όπως και για τις επιστημονικές συναντήσεις σχετικά με την ιστορία των ιθαγενών  (Μάγια, Αζτέκα, Ολμέκα, Τολτέκα, Τεοτιουακάνα, Μιστέκα κ.α),  και τις επισκέψεις στα αντίστοιχα ιστορικά μνημεία, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις στην Αθήνα. Επίσης η ιστορία των ιθαγενών με πλούσιο επιστημονικό και φωτογραφικό υλικό θα ενταχθεί στα σεμινάρια ιστορίας που πραγματοποιεί η Εναλλακτική Δράση.   

Μάκης Σταύρου.

 


 

•Για μια ακόμη χρονιά έφθασε στο τέλος του ο κύκλος των σεμιναρίων και των μαθημάτων (ιστορία, σχολή ξεναγών, ζωγραφική, επιστημονική αθεΐα, ισπανικά, γαλλικά και αγγλικά) που προσφέρει ελεύθερα η Εναλλακτική Δράση σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δασκάλους και τις δασκάλες που τόσα χρόνια διαθέτουν ανιδιοτελώς το χρόνο τους για να στηρίξουν το  εθελοντικό έργο της Εναλλακτικής Δράσης. Πιστεύουμε ότι από τη νέα θα έχουμε τη χαρά να προσφέρουμε και άλλα μαθήματα. 

Για φέτος, όπως άλλωστε κάνουμε κάθε χρόνο, ο κύκλος των μαθημάτων έκλεισε με μια όμορφη βραδιά με φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική. Μας τίμησαν πολλοί φίλοι και φίλες καθώς και νέοι που θα είναι κοντά μας απο τον Σεπτέμβρη.

Η έκθεση έργων ζωγραφικής ,από το τμήμα της Αθήνας ,πραγματοποιήθηκε  και βραβεύθηκαν οι συμμετέχοντες. Παρακολουθήστε εδώ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ευχάριστο και φιλικό χώρο του κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο. 


 Η Εναλλακτική δράση από το 2011 και μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει  ποικίλο έργο, κοινωνικές δράσεις, συμμετοχές σε διεθνείς εκδηλώσεις και πολλές συνεργασίες. 


Το 2015 συμμετείχαμε στην διοργάνωση Ημερίδας με θέμα: ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ . 

 

 Όποιος θέλει να φτάσει στην πηγή πρέπει να πάει κόντρα στο ρεύμα 

 Όταν πολεμάς για  τη  Λευτεριά , είσαι  κιόλας   Λεύτερος   -  Ν. Καζαντζάκης

“Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας”

Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)  

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?