Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

•Φέτος τα Χριστούγεννα επιλέξαμε την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με επίκεντρο τα Γρεβενά, τη Βασιλίτσα, τη Σιάτιστα, τη Βάλια Κάλντα, την Αιανή και άλλα μνημεία της φύσης , της παράδοσης και της ιστορίας.


 

•Με την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μνημεία τόσο  τον Πειραιά και το λιμάνι στην αρχαιότητα, όσο και από τους παράκτιους δήμους και τα νησιά του Σαρωνικού  και πάντα διαπιστώνουμε ότι ο Σαρωνικός εδώ και 3000 χρόνια είναι μια  λεωφόρος πολιτισμού και  γνώσης. 


  •Ιστορική περιήγηση οργάνωσε η Εναλλακτική Δράση την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στην Ακρόπολη και  στα γνωστά μνημεία του Ιερού Βράχου, (Θέατρο του Διονύσου, Προπύλαια,  Ναός της Αθηνάς Νίκης, Ερεχθείο, Παρθενώνας κ.α) ενώ συμπεριλήφθηκε και το ιδιαίτερης αισθητικής και ιστορικής σημασίας χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου, που αναστηλώθηκε πρόσφατα και  βρίσκεται σε είσοδο  σπηλαίου, πάνω από το θέατρο του Διονύσου.  


•Ένας φθινοπωρινός περίπατος στους λόφους της Πνύκας του Φιλοπάππου και του Αρείου Πάγου με παράλληλη ξενάγηση για την ιδιαίτερη ιστορικότητα των μνημείων που υπήρξαν ή υπάρχουν καθώς και των θεσμών που για αιώνες λειτούργησαν σε αυτούς τους λόφους πραγματοποιήθηκε απο την Εναλλακτική Δράση το πρωϊνό της Κυριακής 21 Οκτωβρίου 2018.


Το Πήλιο με την πολύχρωμη φθινοπωρινή φύση και τα μοναδικής αρχιτεκτονικής παραδοσιακά χωριά είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε το διήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2018 με την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία του Φυσιολατρικού Συλλόγου “Παν” με τον οποίο έχουμε εδώ και χρόνια φιλικές και αγωνιστικές σχέσεις και κοινούς αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος.


 

• Στο  αισθητικό δάσος του Υμηττού στη δασωμένη περιοχή της Μονής  Καισαριανής, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 40 είδη ορχιδέων, πραγματοποιήθηκε μια απολαυστική πεζοπορία την Κυριακής 14 Οκτωβρίου 2018.


 • Πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2018 η περιήγηση και η ξενάγηση στον  αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα . Η περιοχή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  και εξαιτίας του πλήθους των μνημείων, (Ιερά Νέμεσης και Θέμιδας , ταφικός περίβολοι, φρούριο, επαύλεις,  αρχαίο  λιμάνι, θέατρο, πύργοι, ιερό Αμφιάραου κ.α) αλλά και  λόγω του ιδιαίτερου κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα του αρχαίου  δήμου του  Ραμνούντα,  που ανήκε στην  Αιαντίδα φυλή. Πολύ περισσότερο που όλα αυτά τα μνημεία βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον μπροστά στη θάλασσα.


 

• Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 ξενάγηση με πλοίο στα στενά της Σαλαμίνας,  στο θαλάσσιο χώρο που έγινε η ναυμαχία το 480π.Χ, και σε αρχαιότητες της γύρω περιοχής. 


•Το Σεπτέμβρη, με τις ήρεμες θάλασσες,  το λίγο κόσμο και τα πολλά φρούτα  επιλέξαμε να οργανώσουμε το δεύτερο εναλλακτικό μας πρόγραμμα το φετινό καλοκαίρι, που είναι και αυτό ενταγμένο στα πλαίσια των δράσεων για το έτος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Από τις 11 λοιπόν μέχρι τις 16 του Σεπτέμβρη θα έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό, στο νησί του θυμαριού και του μελιού, στην τόσο μικρή, αλλά και τόσο όμορφη Ανάφη.


  •Την Αμοργό,  το νησί του απέραντου γαλάζιου, επισκεφτήκαμε  φέτος για το καθιερωμένο πια οκταήμερο εναλλακτικών διακοπών, συνδυάζοντας την περιήγησή μας με τα Κουφονήσια, πραγματικά στολίδια την καρδιά του Αιγαίου. Ηταν μια επιλογή που κατά την άποψή μας “δένει” εξαιρετικά με τη χρονιά της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως έχει ανακηρυχθεί το 2018. Σύντομα λεπτομέριες απο τις εκδηλώσεις στην Αμοργό.

Μια βραδιά στην Αμοργό που δε λέει να τελειώσει.................Ήταν μία από τις πολύ όμορφες βραδιές που ζήσαμε στην Αμοργό. Ήταν η βραδιά που είχαμε προγραμματίσει να απολαύσουμε πραγματικά  το βουνό: να περπατήσουμε μέχρι την κορυφή του, να φάμε και να κοιμηθούμε ψηλά στο βουνό και να αποθανατίσουμε τις μοναδικές εικόνες από το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή.

Μια παρέα λοιπόν, εννιά άτομα από το γκρούπ των 37 φίλων, που πήραμε μέρος στο οκταήμερο πρόγραμμα της Εναλλακτικής Δράσης στην Αμοργό, ξεκινήσαμε απογευματάκι από τη Λαγκάδα, το εξαιρετικής αισθητικής  ορεινό χωριό, περπατώντας σε λιθόστρωτο μονοπάτι στο βουνό Κρίκελος, το ψηλότερο του νησιού, σε μια περιοχή Natura 2000, με προορισμό το μικρό μοναστήρι του Θεολόγου, όπου θα διανυκτερεύαμε στο ύπαιθρο. Είχαμε κάνει τις απαραίτητες προμήθειες από το χωριό για  να μαγειρέψουμε, να φάμε και να πιούμε εκεί. Φθάσαμε στο μοναστήρι την ώρα του ηλιοβασιλέματος και σταθήκαμε αποθανατίζοντας τον ήλιο που έπεφτε στη θάλασσα. Μετά από την πρώτη αυτή πανέμορφη εμπειρία αρχίσαμε τις προετοιμασίες για το μαγείρεμα με κεριά και φακούς, αφού στο μοναστήρι δεν υπήρχε ρεύμα. Ήταν η δεύτερη ξεχωριστής ομορφιάς εμπειρία. Η Έλλη, μια κοπελιά που ζει μόνιμα εκεί τα καλοκαίρια, για να φροντίζει το χώρο και να βοηθά τους επισκέπτες ανέλαβε το μεγάλο μέρος της συλλογικής προσπάθειας και σε λίγη ώρα απολαμβάναμε μια εξαιρετική μακαρονάδα με σάλτσα και μια εξαιρετική χωριάτικη με χωριάτικο ψωμί μπόλικο κρασάκι κάτω από τον ουρανό, όπου έπαιζαν….κρυφτό τα αστέρια με τα σύννεφα.

Τελειώσαμε γύρω στις 11 ένα πραγματικά  ασυνήθιστο για όλους μας  δείπνο  και πέσαμε να κοιμηθούμε επίσης στο ύπαιθρο με σλίπινγκ μπανγκ, και κάποιοι/ες σε ένα μικρό κελί του μοναστηριού.

Ξυπνήσαμε στις 4.30 το πρωί και με φακούς περπατήσαμε σε μια εντυπωσιακή  διαδρομή άγριας ομορφιάς πάνω από γκρεμούς μέχρι το Σταυρό, μικρό εκκλησάκι στην κορυφή του Κρίκελου,  όπου φθάσαμε  την ώρα της ανατολής. Από εδώ η θέα αγκαλιάζει όλο το νησί και χάνεται στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Τα σύννεφα που έτρεχαν στον ουρανό αλλάζοντας συνεχώς τις εικόνες και ο ήλιος που έβγαινε από την κατακόκκινη θάλασσα δημιουργούσαν ένα εξαιρετικό σκηνικό. Σαν εκστασιασμένοι σταθήκαμε για αρκετή ώρα απολαμβάνοντας εικόνες που μόνο η φύση ξέρει να …ζωγραφίζει. Με αυτές τις εικόνες στο μυαλό και την καρδιά μας κατεβήκαμε και πάλι στο  Θεολόγο, όπου μας περίμενε ο πρωινός καφές, το λουκουμάκι και το κονιάκ, που είχε προετοιμάσει η Έλλη. Και αφού πήραμε και το πρωινό μας κάτω από τον γαλανό ουρανό αποχαιρετήσαμε και την Έλλη και το μοναστήρι και το βουνό φορτωμένοι με εικόνες σπάνιας ομορφιάς.   

Μάκης Σταύρου και η παρέα των 9 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  • Ο συνδυασμός της πεζοπορίας στο φαράγγι  στους Στρόμπωνες με την πλούσια βλάστηση και τα πολλά   τρεχούμενα νερά, με το μπάνιο στη γραφική παραλία της  Χιλιαδούς,  στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου, στην   ανατολική Εύβοια είναι μια πολύ καλή πρόταση για  Κυριακάτικη εξόρμηση ,αυτή την περίοδο, 1 Ιουλίου 2018.   


 

•Ο συνδυασμός του περιπάτου στο ιστορικό λιμάνι του νησιού, με την  ξενάγηση στον πευκόφυτο λόφο της Παλιαχώρας, της Βυζαντινής καστροπολιτείας της Αίγινας και το  μπάνιο  στη γραφική παραλία της; Αγίας Μαρίνας, είναι αυτό που προσέφερε  η καλοκαιρινή απόδραση  της Εναλλακτικής Δράσης  στην Αίγινα, την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018.  


 

Η ενημέρωση για την ιστορία και την εξέλιξη του ισλαμικού πολιτισμού είναι όχι μόνο σημαντική, αλλά και πολύ επίκαιρη. Στα πλαίσια λοιπόν της προσπάθειας που καταβάλλει η Εναλλακτική Δράση για ενημέρωση των φίλων και των μελών της στην ιστορική εξέλιξη όλων των πολιτισμών  επισκεφτήκαμε και να ξεναγηθήκαμε  για μια ακόμη φορά στα εκθέματα Ισλαμικής τέχνης στο μουσείο Μπενάκη την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018.


 •Η περιήγηση και η ξενάγηση την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018, στον  αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα. Μνημεία όπως, (Ιερά Νέμεσης και Θέμιδας , ταφικός περίβολοι, φρούριο, επαύλεις,  αρχαίο  λιμάνι, θέατρο, πύργοι, ιερό Αμφιάραου κ.α) με ιδιαίτερου κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα του αρχαίου  δήμου του  Ραμνούντα,  που ανήκε στην  Αιαντίδα φυλή. Πολύ περισσότερο που όλα αυτά τα μνημεία βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον μπροστά στη θάλασσα. 


 •Την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο για  την περιήγηση στον πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση “Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου”.


•Τα ενδιαφέροντα μνημεία ελληνιστικής και  ρωμαϊκής  περιόδου όπως η Ρωμαϊκή Αγορά, η Βιβλιοθήκη του Ανδριανού και   το Ωρολόγιο του Κυρρήλου  γνωστό σαν Αέρηδες θα περιλαμβάνει η ξενάγηση της Κυριακής 3 Ιουνίου 2018. 


•Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (26-27-28 Μαίου 2018) στη μοναδική φύση με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, στις πηγές του Αχέροντα, με τη βαρκάδα ως τις Πύλες του Άδη στο Νεκρομαντείο, σε συνδυασμό με τα ιστορικά μνημεία στη Νικόπολη,  την Κασσώπη, το Ζάλογγο και το Σούλι, την επίσκεψη στην πανέμορφη Πάργα και τα απολαυστικά μπάνια στις γραφικές παραλίες της Λυγιάς, της Βαλανιδόραχης και της Αμμουδιάς και ικανοποίησε και τις πιο απαιτητικές προσδοκίες από μια εναλλακτική εξόρμηση σαν την δική μας. 


 •Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 18 Μαίου 2018

Την Παρασκευή 18 Μαϊου,  ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο η είσοδος είναι ελεύθερη, διότι η 18 Μαϊου είναι Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων. Περισσότερα(εδώ)

Το Σάββατο 19 Μαϊου, θα γίνει ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους του αρχαίου Αθμονίου, σημερινό ΜαρούσιΠερισσότερα (εδώ)

Οι αρχαιότητες που επισκεφτήκαμε βρίσκονται στο χώρο του ΟΑΚΑ και κοντά στο Ιασώ, ενώ η ξενάγηση έγινε με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.  


 Στο φαράγγι του Βουραϊκού, μια από τις ωραιότερες διαδρομές της Ευρώπης, θα απολαύσουμε την πεζοπορία στο γιορταστικό, 38ο   Πανελλήνιο πέρασμα  την Κυριακή 13 Μαίου 2018


 •Οδοιπορικό σε μνημεία και τόπους αγώνων και θυσιών εναντίον του Ναζισμού και του Φασισμού. Κυριακή 29 Απριλίου 2018


 •Πρωτομαγιάτικη εξόρμηση στον μυθικό Όλυμπο,  που περιλαμβάνει τη γνωριμία με την ιστορία του Δίον, την απόλαυση της φύσης στον Ενιπέα .


•Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε ακόμη μια ξενάγηση αλληλεγγύης που θα περιλάμβανε τις αρχαιότητες της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Λόφου του Ιππίου Κολωνού. 


 •Στην Αρχαία Αγορά την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 , το χώρο που χτυπούσε η καρδιά της άμεσης δημοκρατίας στην κλασική Αθήνα, πραγματοποίησε ξενάγηση η Εναλλακτική Δράση . 


•Πάσχα στην περιοχή του Αμπρούτσο, στα Απένινα Όρη , στην Ιταλία

 Παρακολουθήστε το βίντεο που ετοιμάσαμε απο την επίσκεψή μας στο Abruzzo στην Ιταλία.(ΕΔΩ)

Εδώ για ένα αιώνα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εγχειρήματα ήπιου εναλλακτικού τουρισμού στον κόσμο και θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε ,να ξεναγηθούμε και να πεζοπορήσουμε για μια εβδομάδα με την εκδρομή που οργανώνει η Εναλλακτική Δράση            από 4 έως -11 Απριλίου . Με την ευκαιρία αυτή θα επισκεφθούμε επίσης τη Ρώμη, τη Νάπολη, την Καζέρτα την Πομπηία και φυσικά τον Βεζούβιο, από τις πλαγιές του οποίου  ο Σπάρτακος ξεκίνησε τη μεγάλη εξέγερση. Περισσότερα (εδώ)


•Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Πύλης του Αδριανού,Ναού του Ολυμπίου Διός και του Βαλανείου. Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Στο ανοιξιάτικο τοπίο των μνημείων που γειτνιάζουν με τον Ιλισσό και την κρήνη της Καλλιρρόης θα περιηγηθούμε την Κυριακή 1 Απριλίου,  για να ξεναγηθούμε σε μνημεία όπως η  Πύλη του Αδριανού, ο Ναός του Ολυμπίου  Διός, το ρωμαϊκό βαλανείο, τις πύλες του Θεμιστόκλειου τείχους κ.α.


• Ναύπλιο,Δερβενάκια και ΣτεφάνιΈνα ενδιαφέρον διήμερο σε τόπους με πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον και σε μνημεία όχι μόνο πολιτιστικής, αλλά και ξεχωριστής φυσιολατρικής αξίας προγραμματήσε η Εναλλακτική  Δράση για τις 24 και 25 Μαρτίου.  


  •ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ  Κυριακή 18 Μαρτίου 11π.μ

Η επίσκεψη σε ένα νεοκλασικό κτίριο  πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας αποτελεί από μόνη της μια ευκαιρία για αισθητική και καλλιτεχνική ενημέρωση. Όταν όμως αυτή η επίσκεψη συνδυάζεται με τη γνωριμία με μια πολύ αξιόλογη συλλογή από παραδοσιακά μουσικά όργανα από τα οποία  το κάθε ένα ξεχωριστά αλλά και όλα μαζί παράγουν ήχους και μελωδίες που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας πολλών περιοχών της χώρας μας τότε πλέον το ενδιαφέρον γίνεται πολύ ιδιαίτερο.  Περισσότερα (εδώ)


  • Ιστορική αναδρομή στην ελληνική βιομηχανία και τους εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα. 

Με αφορμή την έκθεση “160 χρόνια  made in Greece”, που αναφέρεται στην ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας και  παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη (Γκά&am

 Όποιος θέλει να φτάσει στην πηγή πρέπει να πάει κόντρα στο ρεύμα 

 Όταν πολεμάς για  τη  Λευτεριά , είσαι  κιόλας   Λεύτερος   -  Ν. Καζαντζάκης

“Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας”

Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)  

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?