Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Επιτροπή Βορείων προαστίων   

   •  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2020  

 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Η Εναλλακτική Δράση, στα πλαίσια των προσπαθειών και των αγώνων που κάνει για τη διάδοση της ιστορικής σκέψης και την προστασία των ιστορικών μνημείων,  διοργάνωσε μια θεματική επιστημονική εκδήλωση σχετικά με την ιστορία και τα ιστορικά μνημεία του Αμαρουσίου.

Κεντρικός  ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Πάλλης, επίκουρος καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το θέμα  

 " ΜΑΡΟΥΣΙ: Η ΥΔΑΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ , ο ρόλος του νερού στην εξέλιξη της περιοχής από την αρχαιότητα έως τον 20ό  αιώνα".

Στην ίδια εκδήλωση  παρουσιάστηκε  η Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία, μια πρωτοβουλία  πολιτών για την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού σε κάθε δήμο. www.sybraxiistorikamnimeia.blogspot.com

Τη Σύμπραξη παρουσίασαν Φώτης Ζώης, πολιτικός μηχανικός και ο Θοδωρής Λυμπερόπουλος, φοιτητής της φυσικομαθηματικής σχολής.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Εναλλακτικής Δράσης  απηυθύνει ο Μάκης Σταύρου, ιστορικός

Την εκδήλωση συντόνησε  η Εύα Μπάδα, αρχαιολόγος

Η εκδήλωση, στην οποία η είσοδος ήταν ελεύθερη  πραγματοποιήθηκε  στις 14 Φεβρουαρίου, 6.30μμ στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και  Δημητρίου Μόσχα.


                                                                        ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με μεγάλη συμμετοχή φίλων της Εναλλακτικής δράσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Αμαρουσίου, η προγραμματισμένη επιστημονική εκδήλωση σχετικά με την υδάτινη ιστορία του Αμαρουσίου.

 Την εκδήλωση άνοιξε ο ιστορικός και πρόεδρος της  Εναλλακτικής Δράσης Μάκης Σταύρου, ο οποίος τόνισε ότι η οργάνωση έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών για την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των ιστορικών μνημείων, διότι διατρέχουν μεγάλους κινδύνους εμπορευματοποίησης,  υποβάθμισης και καταστροφής. Για το λόγο αυτό η Εναλλακτική Δράση στηρίζει τη Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία, μια συλλογικότητα που στοχεύει στη δημιουργία ομάδων πολιτών  σε κάθε δήμο που θα ασχοληθούν με τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με αντίστοιχες  συλλογικότητες καθώς και με επιστημονικούς φορείς σε άλλες χώρες, όπου υπάρχουν  παρόμοια προβλήματα. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο φοιτητής, Θοδωρής Λυμπερόπουλος, που συντονίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ομάδων Σύμπραξης για τα ιστορικά μνημεία, και αναφέρθηκε καταρχήν στην αναγκαιότητα της δημιουργίας αυτών των ομάδων, με στόχο να συμμετέχουν οι ίδιοι οι πολίτες τόσο στην προστασία όσο και στην ανάδειξη και τη διαχείριση των ιστορικών μνημείων, αφού το κράτος αποδεδειγμένα όχι μόνο αδιαφορεί για αυτά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερες αυτή της εκποίησης της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπως και της ένταξης 2500 μνημείων στο υπερταμείο,  στηρίζει την εκποίησή τους. Στη συνέχεια παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν οι ομάδες της Σύμπραξης ανά δήμο. 

Ο Φώτης Ζώης, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος Αμαρουσίου, μίλησε για την ομάδα της Σύμπραξη που έχει δημιουργηθεί στο Μαρούσι και τις προσπάθειες που καταβάλλει αφενός μεν για να διαδώσει  την ιστορική γνώση στους κατοίκους της περιοχής και αφετέρου να τους ενεργοποιήσει για την προστασία των μνημείων. Με ξεναγήσεις, σεμινάρια ιστορίας και επιστημονικές εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, ο ομιλητής τόνισε ότι: προσπαθούμε να  φέρουμε τα ιστορικά μνημεία στο επίκεντρο της προσοχής, τόσο των πολιτών όσο και της δημοτικής αρχής και με ικανοποίηση βλέπουμε ότι οι συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Ελπίζουμε, και θα προσπαθήσουμε για αυτό, ότι θα συσπειρώσουμε και νέα μέλη σε αυτή την πρωτοβουλία. 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος Πάλλης, επίκουρος καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το θέμα   της ομιλίας ήταν: "ΜΑΡΟΥΣΙ: Η ΥΔΑΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ , ο ρόλος του νερού στην εξέλιξη της περιοχής από την αρχαιότητα έως τον 20ό  αιώνα". Η αναλυτική παρουσίαση του θέματος, τόσο με τον εύληπτο λόγο όσο και με εικόνες, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση. Η σύνδεση της ιστορίας του νερού με την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων στην Αττική και συγκεκριμένα στη Νέα Μάκρη και η εξέλιξη της ιστορικής διαδρομής στα ρωμαϊκά, βυζαντινά και νεότερα χρόνια,  σε σύνδεση πάντα με το ρόλο του υδάτινου στοιχείου, εκτός του ότι προσέφερε πολλές γνώσεις για την περιοχή, είχε και μια πρωτοτυπία που αφενός έκανε σαφές σε όλους το γιατί η ιστορική εξέλιξη του Αμαρουσίου έχει  ιδιαίτερη σχέση με το νερό και αφετέρου πως η πορεία αυτή έφθασε μέχρι τις ημέρες μας.  

Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία  η Εύα Μπάδα, αρχαιολόγος. 

Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση η δημοτική σύμβουλος Ρένα Χαλιώτη, υπεύθυνη πολιτιστικών του δήμου, η οποία εκπροσωπούσε τη δημοτική αρχή, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Διακολιού, Πέτρος Κούκουζας και Λευτέρης Μαγιάκης, ο Νίκος Αρβανιτάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Φιλοθέης και ο Βασίλης Μπακάλης, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου ΚΑΤ. Ζητούμε συγνώμη, αν κάποιος ή κάποια εκπρόσωπος φορέα που παραβρέθηκε δεν έγινε αντιληπτός/ή. 

Τέλος ευχαριστούμε το Δήμο Αμαρουσίου για την παραχώρηση της αίθουσας.

ημ. Ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και όσοι/ες ενδιαφέρονται να προμηθευθούν το DVD μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Άννα Καλουμένου 6944207403

   

 


•Κινητοποίηση εναντίον του Καζίνο στο Μαρούσι   

ΠΕΜΠΤΗ 14/03/2019, ΣΤΙΣ 12.30ΜΜ.
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 (Μεσογείων 119)-Σταθμός Μετρό Κατεχάκη 

 

Διαβάστε ΕΔΩ 


 •ΤΡΙΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

   ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΙΑΣΩ

Η Ομάδα Ιστορικών Μνημείων του Δήμου Αμαρουσίου, που συγκροτήθηκε από την  Εναλλακτική Δράση Βορείων Προαστίων και λειτουργεί στα πλαίσια της Συμμαχίας των Κοινών και της  Σύμπραξης για τα ιστορικά μνημεία, θα πραγματοποιήσει την πρώτη  ενημερωτική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται πολύ κοντά στο μαιευτήριο ΙΑΣΩ

Στον αρχαιολογικό χώρο, που δεν είναι ακόμη επίσημα επισκέψιμος  υπάρχουν ευρήματα ύστερης κλασσικής και ελληνιστικής,  ρωμαϊκής και μεσοβυζαντινής περιόδου.

Η ξενάγηση γίνεται με τη στήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Βορείων Προαστίων και για τα μνημεία θα μας  ενημερώσει η αρχαιολόγος,                      Κα Τζερεφού Ντόρα, που ήταν υπεύθυνη των ανασκαφών.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν κυρίως φίλες και φίλοι της Εναλλακτικής Δράσης ή και άλλοι πολίτες που κατοικούν στο Μαρούσι που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ομάδα ιστορικών μνημείων.

Στην ξενάγηση μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 30 άτομα και θα προτιμηθούν κάτοικοι του Δήμου Αμαρουσίου.

Για το λόγο αυτό οι φίλες και οι φίλοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ξενάγηση θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουν με τον

κ. Φώτη Ζώη στα τηλέφωνα 2108062808 & 6977266859

Η συνάντηση θα  είναι την Τρίτη 17 Απριλίου, 10.30πμ  μπροστά στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO, Λεωφόρος Κηφισίας 39

 


 •Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ-Επιτροπή Βορείων προαστίων διοργάνωσε Την Τρίτη 20 Μαρτίου  6μμ 

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ  

Η Εναλλακτική Δράση από την αρχή της ίδρυσής της ασχολείται συστηματικά με την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού. Επειδή θεωρούμε ότι τα ιστορικά μνημεία και η πολιτιστική κληρονομιά είναι κοινά αγαθά βασική επιδίωξή μας είναι να τα γνωρίσουν οι πολίτες τα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία, ανάδειξή και αξιοποίησή τους. Με αυτό το στόχο συμμετέχουμε στη Συμμαχία για τα Κοινά και στη Σύμπραξη για τα ιστορικά μνημεία.  

Στο Μαρούσι, από τον Οκτώβριο του 2017 έχουμε αρχίσει κύκλο σεμιναρίων ιστορίας με ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών. Με αφορμή αυτά τα σεμινάρια ξεκινάμε τώρα και την προσπάθεια για δημιουργία ομάδων που θα ασχοληθούν πιο συστηματικά με τα ιστορικά μνημεία (αρχαία, βυζαντινά και νεότερα) και την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου. Αυτή η πρωτοβουλία είναι ενταγμένη και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε φέτος, αφού όπως είναι γνωστό το 2018 έχει ανακηρυχθεί σε Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας  πραγματοποίησε εκδήλωση για τα ιστορικά μνημεία στο Μαρούσι με θέμα: 

Οι πολίτες συμμετέχουμε στην προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων του Δήμου μας. 

Εισήγηση θα κάνει ο ιστορικός Μάκης Σταύρου, μέλος της Εναλλακτικής Δράσης και της Σύμπραξης για τα ιστορικά μνημεία. 

Η εκδήλωση έγινε στα γραφεία του Συλλόγου, Κρηταγενής Ζεύς, Σπύρου Λούη 17, Πλατεία Ηρώων 

Καλούμε συλλόγους και πολίτες του Δήμου Αμαρουσίου να συζητήσουμε για την πολιτιστική κληρονομιά στο Δήμο μας. 

Πληροφορίες Γιώργος Μπέρσος 6978887514-8032057      


 Όποιος θέλει να φτάσει στην πηγή πρέπει να πάει κόντρα στο ρεύμα 

 Όταν πολεμάς για  τη  Λευτεριά , είσαι  κιόλας   Λεύτερος   -  Ν. Καζαντζάκης

“Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας”

Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948 , Ινδός ηγέτης)  

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?